Vlada Izraela razmatra uvođenje nacionalne kriptovalute

U korak sa Rusijom i Dubaijem, Izrael razmišlja o ponudi nacionalne kriptovalute – digitalnog šekela, koji bi vredeo koliko i tradicionalni šekel.

Prema izvorima bliskim Ministarstvu finansija, crno tržište Izraela je oko 22% bruto domaćeg proizvoda zemlje. Digitalna valuta, registrovana kod vlade Izraela, učinila bi manje mogućim transakcije na crnom tržištu.

Pored toga, vlada razmatra zakonodavstvo koje bi značajno smanjilo količinu fizičkog novca u privredi. Na primer, jedan predlog bi bio zakon protiv isplate zarada u gotovini.

Međutim, proces stvaranja digitalnog šekela tek počinje. Vlada je ponudila “Predlog zakona o ekonomskim aranžmanima”, koji bi, ako se usvoji, stvorio poseban panel za Banku Izraela da razmotri stvaranje digitalnog šekela.

Dodatni zakoni o fiat novcu rezultat su neuspeha Kneseta da pre dve godine donese zakone istog imena. Pritisak za usvajanje digitalnih valuta je visok, a na to ukazuju najnoviji komentari izraelskog premijera.

Colu, aplikacija za blokčein novčanik sa sedištem u Izraelu, pomaže izraelskoj vladi u tom poduhvatu. Mark Smargon, potpredsednik Blockchain Colu-a, izjavio je za Cointelegraph:

“Izraelski regulatori već neko vreme posmatraju digitalne valute, čak smo i bili deo ovog razgovora. Ako ova inicijativa postane stvarnost, Colu će rado sarađivati… kao što verujemo da su digitalne valute budućnost novca.”


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit