Venezuela ima svoju kriptovalutu, a tko će sve krenuti njezinim stopama?

Venezuelanski predsjednik Nikolas Maduro, veliki je entuzijast o kriptovalutama, a krajem 2017.-te pokrenuo je kriptovalutu Petro (PTR) koja će biti kriptovaluta njihove države. Pre sale kriptovalute krenuo je 20. veljače te je u nekoliko dana prikupljeno $735 milijuna prema informacijama koje je Maduro podijelio na Twitteru.

 

Maduro uvođenjem kriptovaluta želi iskoristiti tehnologiju i izvesti Venezuelu iz hiperinflacije koja je prisutna u državi već dugi niz godina, a izričito nakon što je predsjednik Trump odlučio dodatno pritisnuti financijski sustav države, a sve s ciljem da Venezuela smanji svoj državni dug do kraja godine.

Prema objavi iz članka NYtimes Venzuela trenutno ima inozmeni dug od čak $97 milijardi.

Prema vijestima lokalne televizije VTV, predsjednik je poduzećima PDVSA, Pequiven i Corporacion Venezolana de Guyana (CVG) poručio da postotak od svoje prodaje ulože u Petro.

Poduzeće PDVSA je u državnom vlasništvu, a bavi se naftom i prirodnim plinom, Pequiven je petrokemijsko poduzeće, dok CVG pod sobom ima podružnice koje se bave proizvodnjom aluminija te sve njih prema predsjedniku Maduru negativno pogađa odluka Bijele kuće i predsjednika Trumpa kojom se uvode mjere za smanjenje državnog duga.

Za stanovnike Venezule ovaj potez znači da će kriptovalute, uključujući i svoju Petro kriptovalutu, moći koristiti za plaćanje goriva te zrakoplovnih i turističkih usluga za sada, ali je to tek početak. Uskoro će građani moći koristiti Petro za plaćanje poreza, državnih naknada, ali i ostalih javnih usluga.

Međutim državljani su još uvijek podjeljni na one koji se vesele i prihvaćaju ovu odluku te kažu “dolazi nova era”, dok ostali ovdje vide prisustvo korupcije koje će se opet lomiti na njihovim leđima.

Maduro je primjer osobe koja vjeruje u kriptovalute i da je njihova tehnologija budućnost, a to je potvrdio i time što je najavio uvođenje druge kriptovalute pa će se tako na tržištu uskoro pronaći i Petro Gold.

Lansirat ćemo na tržište Petro Gold, valutu koja se bazira na zlatu, a bit će još moćnija od Petro-a.

Venezuelanski ministar financija Simon Zerpa Delgadon nedavno je boravio u Moskvi gdje se dogovarala suradnja između ove dvije države koja se pokrenula upravo zbog kriptovalute Petro.

Sastanak se bazirao na ekonomskoj i financijskoj suradnji između Rusije i Venezuele, a posebnu pozornost pridavali smo našoj novoj kriptovaluti – Petro.

Uz to je poručio da će države međusobno surađivati i dodatno ojačati ravnotežu u trgovini, a kriptovalute će im pomoći u tome.

Nakon što je Venezuela predstavila javnosti svoju kriptovalutu Petro coin, Kambodža također pokazuje svoju sklonost ovom smjeru te su u press releasu izjavili da razmatraju plasiranje svojeg kripto projekta nazvanog Entapay.

Blockchain Summit koji će biti održan 7. ožujka najavljuje Entapay kao projekt koji će iskorisititi Blockchain za brži i sigurniji korisnički sustav od kojeg se očekuje da će postati veza između stvarnog svijeta i kriptovaluta, a u budućnosti ga vide kao sredstvo plaćanja koje će zamijeniti VISA kartice. Entapay su direktno povezali s kriptovalutom iz Venezule koja je odgovor na sankcije iz Bijele kuće, dok će svoju kriptovalutu iskoristiti za postizanje prednosti u blockchain revoluciji.

Da Kambodžija ima tendenciju prema kripto tržištu i Blockchainu potvrđuje i partnerstvo njihove Narodne banke s bankom iz Japana gdje su udružili svoje snage te krenuli u testiranje sustava za plaćanje temeljenog na blockchain tehnologiji.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline