Ukrajina želi nacionalnu digitalnu valutu, a ne vlastitu kriptovalutu

Narodna banka Ukrajine (NBU) je izjavila da “razmišlja” o uvođenju digitalne verzije svoje nacionalne valute hrivnja, koja nije zasnovana na blokčeinu, bar za sada.

Centralna banka je u četvrtak, 11. januara, objavila na fejsbuku da proučava “nove i inovativne tehnologije” u okviru takozvanog projekta Bezgotovinska ekonomija (Cashless Economy), čega je deo i e-Hrivnja.

NBU je napravila razliku između digitalne valute koju ima na umu i državne kriptovalute, koja bi po definiciji bila zasnovana na tehnologiji blokčein:

“Narodna banka želi da precizira da se ovde misli na moguće uvođenje elektronske hrivnje, a ne na vlastite kriptovalute.”

NBU je takođe istakla da je mogućnost pokretanja e-Hrivnje na blokčeinu još uvek u razmatranju.

Planovi za digitalnu hrivnju nasuprot nacionalnoj kriptovaluti suprotstavljaju se aktivnostima sa druge strane  granice, u Rusiji, čija je vlada flertovala sa idejom kriptorublje zasnovane na blokčeinu od 2015. godine.

Osim toga, član CIS-a, Belorusija, saopštila je svoju nameru da postane zona prilagođena za kriptovalute, olakšavajući razmene i strana ulaganja.

U međuvremenu, Ukrajinski kripto svet objavio je par neprijatnih naslova u decembru 2017. godine. Posle iznenadne policijske akcije u kripto-časopis ForkLog u Odesi, usledilo je kidnapovanje direktora berze EXMO Pavela Lernera u Kijevu. Lerner je, kako se izveštava, pušten na slobodu uz otkupnu cenu  od 1 milion dolara.

Regulatorni potezi zakonodavaca koji su u toku su do sada pokrenuli radnu grupu koja je posvećena istraživanju kako bitkoina tako i drugih kriptovalute koje treba da budu tretirane prema Ukrajinskom zakonu.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline