UAE može uštedeti preko 3 milijarde dolara upotrebom blokčeina

Uvođenje blokčein tehnologije može uštedeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima više od tri milijarde dolara, pokazuju nova istraživanja.

Uvođenjem blokčein tehnologije Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) mogu uštedeti više od tri milijarde dolara.

Ovo je predstavljeno u pismu o namerama pod nazivom „Inkluzivno uvođenje blokčeina: Studije slučajeva i učenje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata“, objavila je 15. januara novinska agencija Emirates.

Dokument je pripremio Centar za četvrtu industrijsku revoluciju UAE – fokusiran na nauku i tehnologiju – Fondacija Dubaia za budućnost i Svetski ekonomski forum.

Sektori identifikuju prioritete za implementaciju blokčeina

Pismo o namerama je imalo za cilj da razume trenutni nivo primene blokčeina, ključne izazove i faktore uspeha povezane sa tehnologijom. U istraživanju je učestvovalo više od 100 organizacija iz preko 60 vladinih i nevladinih entiteta koji već koriste blokčeina.

Velika većina – 80% – anketiranih vladinih subjekata je navela identifikovanje primenljivih blokčein rešenja u ranoj fazi kao najvažniji faktor u primeni tehnologije.

Za velike organizacije, uspeh blokčein implementacije oslanjao se na jasno definisan obim, uloge i odgovornosti u okviru projekata.

Što se tiče javnog sektora, obrazovanje i usklađivanje sa zainteresovanim stranama činilo se najkritičnijim izazovom kada je u pitanju primena blokčeina, pri čemu privatni sektor navodi regulatornu nesigurnost kao ključnu brigu.

Integrišući blokčein u svoje poslovanje, vlada UAE može drastično smanjiti papirologiju, eliminišući 398 miliona štampanih dokumenata i 77 miliona radnih sati godišnje, navodi se u analizi.

Fokus UAE na blokčein

Sa prijavljenih 80% subjekata iz javnog i privatnog sektora koji već koriste blokčein, UAE je očigledno ušao u taj sektor. UAE, zajedno sa Bahreinom i Saudijskom Arabijom, predvodi kada je u pitanju pozitivno zakonodavstvo o kriptovalutama i blokčeinu. Autor blokčeina, Suki Jutla je ranije izjavio za Cointelegraph:

„UAE je bila dovoljno pametna da razume da će ova inovacija rasti u godinama koje dolaze i ne žele da je propuste. Ne bih se iznenadio ako UAE postane vodeća nacija na ovim prostorima kao što je to slučaj sa naftom i imovinom.”

U proteklih nekoliko meseci, UAE je pokrenula niz inicijativa vezanih za blokčein, uključujući Digitalni put svile koji ima za cilj digitalizaciju trgovinskog procesa, razvoj prve platforme za razmenu finansijskih dokumenata u zemlji zasnovanu na tehnologiji i Silsal blokčein projekat sa ciljem da obezbedi veću sigurnost, transparentnost i efikasnost u špediciji i logistici.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit