Trgovinsko udruženje CryptoUK poziva članove parlamenta da regulišu sektor kriptovaluta u Velikoj Britaniji

Britansko telo za trgovinu digitalnim valutama poziva članove parlamenta da regulišu sektor kriptovaluta, da se fokusiraju na brokere i trgovačke platforme, a ne na same kriptovalute.

CryptoUK, samoregulatorno trgovinsko udruženje za sektor kriptovaluta u Velikoj Britaniji, obratilo se članovima parlamenta da se založe za afirmativne propise u kripto sektoru, izveštava City A.M. 1. maja.

Udruženje je u pisanoj formi postavilo svoje predloge na javnoj raspravi odbora za finansije o kriptovalutama. Rasprava ima za cilj da ispita ulogu digitalnih valuta u Velikoj Britaniji, uključujući rizike vezane za njihovo korišćenje od strane potrošača, preduzeća i državnog aparata.

Iako su regulatori širom sveta tvrdili da su kriptovalute instrumenti kriminalne aktivnosti, CryptoUK je izjavilo da regulativa treba da se koncentriše na brokere i trgovačke platforme, a ne na same digitalne valute.

Grupa navodno veruje da bi Trezor Njenog veličanstva trebalo da obezbedi Upravi za finansijsko delovanje (FCA) nove dozvole za kontrolu kripto investicija. Pored toga, CryptoUK je predložio da FCA bude odgovorna za licenciranje odobrenih berzi i sprovođenje novih zahteva. To bi uključivalo mere protiv pranja novca, ispitivanje investitora i operativne standarde. Ikbal Gandam, predsedavajući CryptoUK-a i generalni direktor u eToro-u, rekao je:

“Uvođenje zahteva da FCA reguliše ‘on-off’ platforme između kripto i tradicionalnih valuta je u okviru nadležnosti Trezora Njenog veličanstva. Na osnovu naše analize, ovo bi se moglo postići relativno lako, bez potrebe za primarnim zakonodavstvom, i imalo bi ogroman uticaj, kako na smanjenje potrošačkog rizika, tako i na poboljšanje industrijskih standarda.”

Gandam nastavlja, navodeći primere drugih zemalja u kojima je upravni pristup dobro funkcionisao i naglašavajući važnost preduzimanja proaktivnog stava u Velikoj Britaniji:

“Ovo je pristup koji već dobro funkcioniše u drugim zemljama, koje su sada u prednosti u odnosu na Veliku Britaniju, na primer u Japanu i Gibraltaru. Ovo je izvanredna prilika da vlada zauzme proaktivan stav, sprovodeći akciju u oblastima o kojima se pozitivno govori i jača uloga Velike Britanije kao svetskog kapitaliste.”

CryptoUK je formiran u februaru ove godine kada je sedam najvećih kripto kompanija udružilo snage na globalnom nivou, sa ciljem da se samoreguliše unutar kripto industrije u Velikoj Britaniji. Udruženje je sastavljeno od trgovinskih platformi i usluga kao što su Coinbase, eToro, CryptoCompare, CEX.IO, BlockEx, CoinShares i CommerceBlock.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit