Tajland integriše blokčein u e-viza sistem za veću sigurnost

Tajland, jedna od najposećenijih zemalja na svetu, uskoro će primeniti blokčein na svoj Electronic Visa On Arrival (eVOA).

Tajland, jedna od najposećenijih zemalja na svetu, uskoro će primeniti blokčein na svoj Electronic Visa On Arrival (eVOA).

Novi tajlandski sistem eVOA podržan blokčeinom namerava da ubrza i zaštiti proces prijave za digitalnu vizu i uskoro će biti dostupan za pet miliona posetilaca iz 20 zemalja.

Operator eVOA-e sarađuje sa australijskom turističkom firmom za uslugu koju omogućava blokčein

Predstojeća funkcionalnost eVOA zajednički je napor australijske turističke kompanije ShareRing i Gateway Services, entiteta koji poseduje licencu za obradu eVOA za Tajland, navodi se u saopštenju za štampu podeljenim sa Cointelegraph-om 19. decembra. Prema saopštenju, Tajland će na početku uvesti uslugu eVOA sa omogućenim blokčeinom sa fokusom na posetioce iz Kine i Indije.

Nova funkcionalnost će navodno pojednostaviti proces podnošenja zahteva za vizu za Tajland, jer se postojeći proces Visa On Arrival vrši na aerodromima ili ulaznim tačkama na Tajlandu, izjavio je Tim Bos, izvršni direktor i suosnivač kompanije ShareRing. Proces je na papiru i zahteva od putnika da donesu brojne dokumente poput štampanih kopija avionskih karata, potvrdu smeštaja i fotografije. Takav postupak obično traje oko jedan sat, rekao je Bos u imejl poruci Cointelegraph-u.

Blokčein tehnologija se koristi za poboljšanje sigurnosti i brzine digitalnih aplikacija za vizu

Pošto je proces digitalizovane aplikacije povezan sa velikim rizikom od prevara ili greškama dobavljača eVOA, ShareRing sarađuje sa Gateway Services u cilju poboljšanja sigurnosti, brzine i kvaliteta ovog procesa, napomenuo je izvršni direktor ShareRing-a.

Konkretno, ShareRing pruža usluge Gateway Services-a sa njegovom samouverenom identitetskom tehnologijom OneID, koja omogućava optičko prepoznavanje znakova (OCR) i štiti podatke enkriptovanjem svih podataka u jednoj datoteci na blokčeinu. Bos je objasnio da takva kombinacija blokčein tehnologije i OCR smanjuje količinu vremena potrebnog da partneri eVOA ručno provere sve informacije.

Pored toga, ShareRing se bavi daljom globalnom ekspanzijom svog sistema za prijavu viza zasnovanog na blokčein sistemu, nakon što je uspešno završio svoje početne pilot programe. Bos je primetio:

„Mi to doživljavamo kao nacrt mogućeg širenja na druge zemlje. To ipak nije proces koji će se požuriti, jer moramo biti sigurni da ćemo stići ovde pre ulaska u druge zemlje.”


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.