Švedska centralna banka sarađuje sa Accenture na pokretanju e-krune

Švedska centralna banka planira da stvori pilot platformu za novu digitalnu valutu, zvanu e-kruna

Švedska centralna banka planira da stvori pilot platformu za digitalnu valutu poznatu kao e-kruna.

Dok je Švajcarska ranije danas zauzela negativan stav prema digitalnoj valuti centralne banke (CBDC), s tim što je njena vlada tvrdila da može učiniti više štete nego koristi, Švedska počinje da istražuje potencijalne koristi e-krune, prenosi Rojters 13. decembra.

Riksbank za partnerstvo sa irskom firmom za profesionalne usluge Accenture

Prema izveštaju, Riksbank, centralna banka Švedske, rekla je da će sarađivati sa irskom kompanijom za profesionalne usluge Accenture kako bi stvorila pilot platformu za digitalnu valutu koja se naziva e-kruna.

Iniciranjem ovog koraka, Riksbank ima za cilj da poboljša svoje znanje o potencijalu digitalne valute, kako je banka navodno rekla:

„Primarni cilj pilot-projekta e-kruna je proširiti razumevanje banke o tehnološkim mogućnostima e-krune.“

Šef Riksbank prethodno je smatrao libru za „neverovatno važnim katalitičkim događajem”

Kao što je navedeno u izveštaju, Riksbank pomno proučava da li bi trebalo da izdaje digitalnu valutu, pošto se upotreba gotovine naglo smanjila u Švedskoj poslednjih godina.

Zaista, čini se da je Riksbank dosad pažljivo posmatrala probleme vezane za digitalne valute. Sredinom oktobra, šef švedske Riksbank smatra da je Fejsbukov projekat libra stejblkoin “neverovatno važan katalitički događaj”. Guverner Riksbank Stefan Ingves primetio je da ovakve inicijative pokreću centralne svetske banke da se spreme za digitalnu transformaciju.

Švajcarska se iznenada usprotivila ideji o izdavanju digitalnog švajcarskog franka. Kako prenosi Cointelegraph, Savezno veće je zaključilo da CBDC ne može da ispuni očekivanja za efikasnost plaćanja, efektivnu monetarnu politiku i stabilniji finansijski sistem.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit