Što su to non-fungible tokeni?

Blockchain i kripto ekosustav se ubrzano razvija. U tome definitivno prednjači Ethereum platforma kao jedan od najzastupljenijih blockchaina te većinom developerskog i inovacijskog kadra u ovoj domeni. Stoga ne čudi da se pojavljuju novi koncepti tokenizacije i pametnih ugovora koji pokrivaju veće sfere poslovne logike i implementacije. Jedna od tih su i non-fungible tokeni. U nastavku donosimo pregled.

ERC Standardi

ERC-20 Tokeni su današnji defacto standard za kreiranje tokena vezanih za neku blockchain implementaciju na Ethereum mreži. ERC je kratica za, a broj 20 je broj koji je dodijeljen tom specifičnom zahtjevu. U suštini propisuje karakteristike tokena rađenih na tom standardu i kako vrše interakciju unutar Ethereum blockchaina. Možemo povući paralelu s ISO normama gdje svaka propisuje određene standarde za pojedine proizvode, usluge, infrastrukturu itd. Konkretan primjer je recimo specifikacija utičnice od 220V i sve njezine karakteristike koje mora zadovoljavati kako bi bila kompatibilna s ostalom elektronikom i uređajima.

Slična situacija je i s ERC tokenima. U ovom slučaju, ERC-20 propisuje stvari poput naziva tokena, simbola, totalnog opticaja i još nekoliko drugih karakteristika. To omogućuje da ti isti tokeni mogu biti transferirani, zamijenjeni i pohranjeni na kripto mjenjačnicama ili digitalnim novčanicima.

Popis top 10 ERC-20 Tokena

No ERC-20 standard nije jedini standard koji postoji u Ethereum token ekosustavu. Tako su npr. ERC-223, ERC-621, ERC-827 sve nadogradnje ERC-20 standarda s nekim novim funkcionalnostima i poboljšanjima ali nisu još masovno prihvaćeni kroz infrastrukturu.

No među njima se pojavio i famozni ERC-721. Ono što ga značajno distancira od ERC-20 tokena je “non-fungibility” odnosno nezamjenjivost. To znači da je svaki ERC-721 token unikatan i jedinstven za sebe.

Fungiblity odnosno zamjenjivost

Iako u hrvatskom jeziku nemamo doslovni prijevod riječi fungiblity, zamjenjivost može okarakterizirati ovu funkcionalnost. U ekonomiji se pojam fungibilnosti veže uz karakteristiku neke robe čije su individualne jedinke međusobno razmjenjive.

Uzmimo npr. hrvatsku kunu. Novčanica od 100 kuna je uvijek jednaka 100 kuna, i nevezano koju konkretnu novčanicu mi imamo u tom trenu, ona ima iste atribute kao i sve ostale novčanice od 100 kuna te će uvijek vrijediti tih nominalnih 100 kuna.

Ista situacija je npr. s eurom, dolarom, bitcoinom, etherom ili npr binace coinom (ERC-20 token). Ova karakteristika je esencijalna u ekonomiji i monetarnim sustavima jer na tom principu funkcionira globalna trgovina i valute kao takve.

Što onda znači nezamjenjivost odnosno non-fungiblity kod ERC-721 tokena? To znači da je svaki token jedinstven i nije ga moguće zamijeniti 1 na 1 s nekim drugim ERC-721 tokenom. Odličan primjer iz realnog opipljivog svijeta su recimo umjetnine, npr. slike. Svaka slika ima svoje karakteristike i specifičnosti i po tome se jasno razlikuje od neke druge slike.

Usporedba ERC20 i ERC721 Tokena

Ista situacija je sa ERC-721 tokenima. Svakog pojedinačno opisuje neki set atributa koji su jedinstveni i po tome se distancira od svakog sljedećeg tokena.

Implementacije ERC-721 Tokena

CryptoKitties

Prva velika i uspješna implementacija ERC-721 tokena bio je CryptoKitties, igra na Ethereumu koja je u jednom trenu bila toliko popularna da je iznosila 30% ukupnog prometa na Ethereum mreži i u tom procesu zagušila mrežu te višestruko podigla troškove transakcija.

Cryptokities su kolektibilne mačke koje omogućuju korisnicima da kupuju, posjeduju i trguju s unikatnim digitalnim reprezentacijama mačaka koje žive na Ethereum blockchainu,a svaka mačka reprezentira jedan token.

U samom tokenu je uvijek zabilježen trenutni vlasnik preko svojeg digitalnog Ethereum novčanika, odnosno javne adrese/ključa.

Decentraland

Decentraland je platforma bazirana na virtualnoj stvarnosti, te je sagrađena upravo nad Ethereum blockchainom. Korisnici će moći graditi i kreirati virtualne svjetove, a baza cijele platforme je sustav “zemljišta” nad kojim će se isti graditi. Korisnici mogu kupiti dio zemljišta koje je integrirano u Ethereum blockchain stvarajući tako neporecivi zapis vlasništva. Taj specifični komad zemljišta nazvan je LAND, a njega upravo reprezentira non-fungible ERC-721 token.

Decentraland – pregled parcela

Nadalje, zemljišta su podjeljenija na parcele koje se identificiraju kartezijevim koordinatama. Te parcele su permanentno vlasništvo korisnika koji je kupio taj dio zemljišta.

Isto kao i u slučaju s cryptokitties, vlasnik je zabilježen u tokenu i ostaje vlasnik sve dok ne prebaci ili preproda svoj LAND token.

Crypto Item Standard (ERC-1155)

Jedan korak dalje u ovom prostoru nezamjenjivih tokena je ERC-1155 standard koji je predložen od strane Enjin tima. Kolokvijalno nazvan “Crypto Item Standard” predlaže standard koji je uveliko potreban na platformama gdje postoji na desetke tisuća digitalnih “stvari” i roba.

Online igre su npr. jedna od takvih platforma gdje neke imaju i po 100,000 različitih digitalnih itema. Trenutni problem s ERC 721 standardom je taj da kad bi htjeli tokenizirati svaki od tih 100,000 itema, trebali bismo upogoniti 100,000 zasebnih pametnih ugovora.

ERC-1155 standard kombinira ERC-20 i ERC-721 tokene u svoj pametni ugovor. Pojedini tokeni su spremljeni u taj ugovor s minimalnim mogućim setom podataka koji je potreban da bi se razlikovali od drugih. Time omogućuje stvaranje većih kolekcija koje sadržavaju više različitih vrsta itema.

Multi-transferi

Zamislite da ste u dućanu i dolazite na blagajnu s punom košarom proizvoda gdje svaki od njih morate kupiti zasebno. Znači sken kruha, račun, plaćanje. Sken jabuka, račun, plaćanje…

To je trenutno princip na kojem rade ERC-20 i ERC-721 tokeni. U ERC-1155, moguće je poslati više stvari, u ovom slučaju tokena na više primatelja u jednoj transakciji. Posljedično, ovo smanjuje transakcijske troškove, zagušenost mreže te znatno povećava brzinu obavljanja transakcija.

Transfer više klasa proizvoda na više primatelja

Univerzumi i multiverzumi

Uzimajući sve u obzir, stvara se interesantna podloga u digitalnom svijetu koja će omogućiti transfere digitalnih reprezentacija vrijednosti kroz različite virtualne sustave. Prve na udaru su svakako online igre gdje odjednom igrači više nisu “zatvoreni” u ekonomske granice istih te je moguće trgovati raznim digitalnim itemima na otvorenim crypto tržištima.

Tu se pojavljuje koncept univerzuma i multiverzuma gdje postoji trag vlasništva i međusobne interoperabilnosti i utilizacije. Iako igre (posebice kolektorske) odlično podliježu konceptu non-fungible tokena, mogućnosti implementaciju su daleko šire. Digitalna prava, umjetnost, glazba, zemljišni posjedi su samo neki od aspekata koji mogu biti tokenizirani.

Konferencija posvećena NF tokenima

Koliko je ovo interesantna domena govori i konferencija Bločk kojoj su glavna tema upravo non-fungible tokeni. Ovo je druga po redu konferencija koja se održava u Čakovcu, a primarno je orijentirana na developerske i tehničke teme u području blockchaina.

Bločk se održava 14. i 15. prosinca u hotelu Castellum, Čakovec. Ako vas zanima nešto više o ovoj temi, onda je ovo konferencija za vas. Više možete saznati ovdje.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit