Šta je coin a šta token?

Ako ste čuli za kriptovalute, vjerovatno ste čuli za termine „coin“ i „token“ i sigurno ste se zapitali šta se podrazumijeva pod jednim a šta pod drugim pojmom.

Kovanice nastale na varijacijama originalnog Bitcoinovog koda se nazivaju „coin“. Oni se takođe nazivaju i „altcoin“ zato što su alternativa Bitcoinu kao kriptovaluti. Takođe „coini“ su i one kriptovalute koje nisu nastale iz Bitcoin-ovog koda, već su nastali na sopstvenom blockchain-u.

Sa druge strane imamo blockchain kao što je Ethereum koji osim svojstva kriptovalute ima mogućnost da se na njegovom blokchain-u kreiraju takozvani „smart contracts“ ili pametni ugovori. Ovo je moguće zato što je blockchain Ethereuma programibilan za razliku od Bitcoinovog. Iz ovog blockchaina stvaraju se nove jedinice vrijednosti koje se nazivaju tokenima. Danas je najveći broj tokena zasnovan na Ethereum platformi. Jedan od poznatijih tokena koji je stvoren na Ethereum platformi je Golem network. Ukoliko želite da koristite Golem network (iznajmljivanje računarske snage) morate da posjedujete njihov token koji će te kupiti na berzi kao i bilo koji drugi coin što im daje vrijednost i time stiču jednu od osobina kriptovaluta.

Sa Ethereum-ovog sajta možete skinuti gotov kod za pokretanje sopstvenog tokena. Razlika između njega i samostalnih kriptovaluta je da se oni nalaze na Ethereum blockchainu dok samostalne kriptovalute imaju sopstveni blokchain. Ukoliko imate određeni broj tokena EOSa ili Golema vaša adresa će biti ista kao i za Ethereum upravo iz ovog razloga što koriste njegovu mrežu.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline