Šta je to Bitcoin

Šta je to Bitcoin a šta kriptovaluta?

Bitcoin je vrsta digitalnog novca koji nastaje pomoću računara i posebnog računarskog softvera.

Bitcoin nema svoju centralnu banku, niko ga ne kontroliše, i uz pomoć softvera ga može proizvesti i koristiti bilo ko. Naravno, softver koji je dizajniran za proizvodnju digitalnog novca je dosta kompleksan, i baziran je na rešavanju matematičkih algoritama i jednačina.

Sa druge strane, kriptovaluta (cryptocurrency) predstavlja naziv za bilo koji oblik digitalne valute, ili digitalnog novca. Prva kriptovaluta je upravo već pomenuti bitcoin. Pored njega, danas na digitalnom tržištu postoje i brojne druge vrste kriptovaluta kakve su: Litecoin, Peercoin, Dogecoin, Ripple i drugi.

Kako nastaje Bitcoin, koliko košta i kako ga možemo jednostavno kupiti?

Bitcoin se stvara uz pomoć računara, u procesu koji se naziva “mining” odnosno rudarenje. Ovo podrazumijeva korištenje kriptovanih algoritama, ili matematičkih jednačina koje su upakovane u posebne softverske programe. U procesu rudarenja troši se snaga (power) samog računara, koji rješava matematički algoritam i na taj način za nas “iskopava” digitalni novac.

Količina bitcoina koja se na ovaj način može stvoriti, nije neograničena.  Na dnevnoj bazi se izrudari oko 20 miliona bitcoin-a. Svaki bitcoin podijeljen je na milion digitalnih dijelova. Milioniti dio svakog bitcoina nazvan je “Satoshi”, po njegovom idejnom tvorcu.

Vrijednost bitcoina se može prevesti u vrijednost neke druge novčane valute, kao i u vrijednost plemenitih metala. To se najčešće ne radi, već se vrijednost svakog bitcoina izražava preko matematičkog koda pomoću koga je stvoren. Kod je dostupan svakom korisniku koji želi da provjeri kolika je trenutna vrijednost bitcoina.

Vrijednost Bitcoina

Mi ćemo da bi se stekla predstava koliko vrijedi jedan bitcoin, njegovu vrijednost izraziti u zlatu. Upravo iz razloga što je cijena jednog bitcoina premašila vrijednost zlata, koje i dalje predstavlja jedan od najvrijednijih plemenitih metala. U 2017. godini jedan gram zlata vrijedi oko 40 američkih dolara, odnosno jedna unca zlata (oko 32 grama) je oko 1200 dolara, dok je cijena jednog bitcoina oko 15000 dolara u približnim vrijednostima. Najmanju cijenu i najveću krizu od svog nastanka Bitcoin je imao 2014. godine. Upravo zato, ukoliko želite brzu zaradu na internetu, ulaganjem i manipulacijama pomoću digitalnog novca, neophodno je da pratite njegovu vrijednost na internet berzama.

Kada se upoznate sa načinom nastajanja i bitcoin mrežom, postavlja se pitanje – kako ovaj digitalni novac možete kupiti i iskoristiti za svoje potrebe? Kao i druge novčane valute, i ova digitalna se može kupiti u mjenjačnicama, trgovinom na berzi, ili od osoba koje se bave transakcijom bitcoina. Plaćanje uz pomoć bitcoina takođe može da se vrši na više načina, online, putem banaka, bankovnih kartica, poklon vaučera i slično.

Otvaranje digitalnog novčanika

Prvi postupak u transakcijama digitalnim novcem jeste otvaranje digitalnog novčanika (digital wallet). U svijetu virtuelnih valuta, ovi novčanici su sinonim za standardne bankovne ili tekuće račune u  svakodnevnom životu.

Digitalni novčanik možete otvoriti na dva načina:

Tako što instalirate softver-wallet na svoj računar (novčanik možete otvoriti i na mobilnom telefonu i tabletu).

Tako što se prijavite na online novčanike na sajtovima koji se bave ovom uslugom. Vi smislite što bolju lozinku i prijavljujete se za online bitcoin wallet.

Obje ove opcije, pored prednosti, imaju mane. Ali digitalni novčanici su svakako jedan od najboljih načina za online trgovinu, iako vam niko ne može garantovati ni 100% anonimnost, ni zaštitu prilikom ovakvih internet transakcija.

Ukoliko smatrate da su digitalni novčanici nisu najbolje rešenje, možete svoje bitcoine čuvati u investicionim fondovima ili ih ulagati na drugi način. Jedan od najsigurnijih i najpoznatijih fondova se zove BIT (skraćenica od engleskog – Bitcoin Investment Trust fond). Takođe bitcoine možete kupiti ili njima trgovati i na bitcoin berzi (Bitstamp).

Upotreba digitalnog novca

Bitcoin kao digitalni novac služi za kupoprodaju, ali u ovom slučaju digitalnu. Po tome koja mu je osnovna upotreba, on se ne razlikuje od druge vrste novca.  Ono što bitcoin čini posebnim jeste postojanje potpuno decentralizovane, bitcoin mreže. Prednost povezanosti u mrežnu strukturu i decentralizacije jeste u tome što bitcoin ne može biti kontrolisan ni od jedne institucije, korporacije, svjetske sile, političke, niti bilo koje druge vrste industrije.

Kako popularnost bitcoina sve više raste, veliki broj banaka je instalirao, i u svoju ponudu uveo i bitcoin bankomate.

Pored standardnih platnih kartica, sve se više upotrebljava i bitcoin kartica, za internet transakcije i za prevođenje bitcoina u realne novčane valute, u banci ili putem bankomata.

Neke turističke organizacije i razni festivali u svijetu u svojoj ponudi imaju i mogućnost plaćanja računa pomoću bitcoin kartica. Kasnije se u menjačnicama ili bankama, ovaj digitalni novac zamjenjuje za novčane valute.

Iz navedenog, možemo zaključiti da je upotreba bitcoina najčešća u svrhe plaćanja, ali se on može iskoristiti i za:

– Slanje novca ili transakciju.

– Za ulaganje ili investiranje.

– Za ostvarivanje profita na berzi.

Upotreba Bitcoina za digitalnu trgovinu

Bitcoin se za plaćanje i kupovinu na internetu može koristiti lako, brzo i jednostavno. Što je najvažnije, ovaj način plaćanja je još uvijek najsigurniji u digitalnom svijetu, i upravo ta činjenica mu svakodnevno povećava vrijednost i rasprostranjenost upotrebe. Tako se sve češće susrećemo sa bitcoin prodavnicama (bitcoin-store, bitcoin-shop), u kojima je ova valuta jedino sredstvo plaćanja. Ukoliko ste stekli određenu količinu bitcoina, možete da ih potrošite na razne načine.

Pored kupovine u online shopovima bitcoine možete utrošiti i na brojne druge načine. Pretragom na internetu možete pronaći spisak online radnji koje kao sredstvo plaćanja prihvataju i digitalni novac.

Sve je veći broj restorana, kafića, hotela, hostela i brojnih turističkih organizacija koje su uvele mogućnost rezervisanja i plaćanja svojih usluga u obliku bitcoina. Svjetski muzički, filmski i brojni drugi festivali, kao i drugi kulturni i sportski događaji, sve više uvode mogućnost plaćanja raznih sadržaja ovim putem. Sve je češći slučaj da brojne humanitarne organizacije i fondacije prihvataju donacije u obliku digitalnog novca.

Velike aukcijske kuće, licitiraju svoje proizvode online, i moguće je na licitacijama plaćati digitalnim valutama.

Transakcije uz pomoć Bitcoina

U bitcoin mreži takođe postoji i opcija slanja novca i takozvane transakcije, odnosno zamjene bitcoina za neku drugu novčanu valutu. To je veoma značajno prilikom slanja novca u inostranstvo. Princip je jednostavan i sastoji se u tome da osoba koja želi da pošalje novac, najpre razmijeni neku novčanu valutu (evre, dolare, marke) u digitalni novac, tj u bitcoine. Zatim osobi kojoj želi da novac proslijedi, šalje novac u obliku bitcoina. Kada primalac dobije bitcoine, on ih jednostavno zamijeni u drugu valutu, odnosno opet u neku od novčanih valuta koja je njemu potrebna.

Ovakav način novčane transakcije nije u potpunosti besplatan, i određen stepen provizije se obračunava i naplaćuje određenim procentom, koji se oduzima i pošiljaocu i primaocu. Ipak, ovo je daleko najjeftiniji i najbrži način transfera novca, pod uslovom da ste u sam proces dovoljno dobro upućeni.

Investiranje i zarada upotrebom digitalnog novca

Pomoću digitalnog novca se može vršiti investiranje u akcije, fondove, nekretnine, deonice, ili neke hartije od vrijednosti. U tom smislu se bitcoin ne razlikuje od bilo koje druge novčane valute, i time što ga prevodimo u neki drugi vrijednosni oblik, mi mu osiguravamo, i eventualno povećavamo tržišnu cijenu. Na taj način od digitalnog novca možemo ostvariti i značajnu zaradu.

Jedini problem prilikom korišćenja bitcoina u ovakvim investicijama, jeste to što njegova vrijednost neprestano varira i u suštini nikada nije jasno i precizno definisana. Zato se njegova vrijednost može mijenjati iz dana u dan, i osoba koja ulaže u bitcoinima sa jedne strane može da ostvari velike profite, ali sa druge može sebe izložiti finansijskom krahu, tj dovesti se do velikih finansijskih problema.

Upotreba Bitcoina za trgovinu i zaradu na berzi

Vrijednost ove valute je vrlo nestabilna i može se drastično promijeniti čak i na dnevnoj bazi. Upravo iz tog razloga, trgovina i ulaganje bitcoina na berzi je veoma rizična i nije naročito preporučljiva. Zato, ukoliko je neko spreman na rizik i ne tako mali gubitak, može se oprobati i u ovoj vrsti ulaganja.

Bitcoin berza je i jedno od mesta na kome možete kupiti digitalni novac, a zatim ga ili dalje ulagati ili čuvati u svojim digitalnim novčanicima. Jedna od najpopularnijih bitcoin berzi u svetu je takozvani Bitstamp, i ona nudi transakcije u američkim dolarima. Ali, pored problema sa mogućim gubicima prilikom ovih transakcija, ova digitalna berza takođe zahteva vaše lične podatke, adresu, broj računa i neke podatke koje i inače ne ostavljamo suviše lako na internetu, upravo zbog mogućih i učestalih krađa identiteta, novca i sličnih problema.

Prednosti i mane upotrebe digitalnog novca

Kao što je prethodno napomenuto, bitcoin mreža je u potpunosti decentralizovana. Bitcoin mrežu ne kontroliše je ni centralna svjetska banka ni međunarodni monetarni fondovi. Prednost takvog sistema je što se upotrebom digitalnih novčanica ne plaćaju provizije, održavanja računa, ne postoje posrednici u plaćanju roba i usluga.

Takođe, banke ne mogu izazvati inflaciju i digitalni novac nastavlja da kruži u svakom slučaju, nezavisno od okolnosti. Sa druge strane postoje i neke, ne tako zanemarljive mane decentralizacije, a to je pre svega da nema mogućnosti vraćanja novca ukoliko vam se usluga ne izvrši, i da nemate nikakvu kontrolu nad virtuelnim novcem, niti bilo čiju garanciju.

Bitcoin transakcije i zarade su, uslovno rečeno anonimne. U nekim situacijama, međutim, potrebna je registracija da biste otvorili svoj onlajn novčanik.

Takođe, uprkos zagarantovanoj anonimnosti, svaka transakcija koja se izvrši u samoj bitcoin mreži je u transparentna. Takođe svaki prenos i podatak ostaje u njoj trajno zabilježen. Zato svako ko se razumije u ovu vrstu transakcija, može da ima uvid u sve vrste poslova koje ste obavili. Kao i u količine bitcoina koje ste potrošili i njihovu namjenu. Takođe je nepotrebno posebno napominjati da se svaki vaš nalog na mreži može hakovati. Obavezno je i najpraktičnije koristiti više različitih e-adresa i lozinki, a ne samo jednu šifru.

Bitcoin računi

Vrlo je jednostavno otvoriti online bitcoin račun, održavanje istog je potpuno besplatno, a vrijeme koje je potrebno za ovaj poduhvat mjeri se u minutima. Možete otvoriti svoj lični desktop novčanik, mobilni novčanik ili online novčanike. Naravno i u ovom slučaju je potrebno da se dodatno osigurate. Ako instalirate softver sa digitalnim novčanikom na svoj računar, tablet ili android telefon, neophodno je da instalirate i back-up. Ukoliko koristite online novčanike bitno je da imate jako dobru i kvalitetnu šifru koju je teško probiti ili ukrasti.

Ako ste početnik ili niste sigurni u online novčanike, postoji i takozvana “cold storage” opcija gdje se vaše lozinke nalaze offline (kada niste online) i niko sa interneta im ne može pristupiti.

Novac putem bitcoin računa može da se pošalje bilo gdje, vrlo brzo, što je pogodno za slanje i primanje novca iz inostranstva. Provizije koje se za ovakve prenose naplaćuju su male, gledajući jednostavnost i brzinu usluge. Virtuelni novac se može zamijeniti prije slanja ili primanja, u online mjenjačnicama, i tako prevesti u odgovarajuću valutu. Može poslati ili primiti u digitalnoj formi, pa naknadno zamijeniti u mjenjačnicama, bankama, na bankomatima. Može se koristiti u vidu bitcoin kartica za plaćanje usluga i robe tamo gde je to omogućeno.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit