Singapur: Velika kompanija pokreće tržište solarne energije na bazi blokčeina

SP grupa, vodeća korporacija za prenos električne energije i gasa u Singapuru, pokrenula je tržište sertifikata o obnovljivoj energiji (REC) na blokčeinu, objavila je kompanija u saopštenju za javnost u ponedeljak, 29. oktobra.

Platforma je predstavljena na ASEAN Energy Business forumu održanom ove nedelje u Singapuru. U saopštenju se navodi da SP grupa planira da koristi blokčein kako bi pomogla kompaniji da poveća transparentnost i efikasnost. Samjuel Tan, glavni digitalni referent korporacije, dalje objašnjava:

“Zahvaljujući blokčein tehnologiji, omogućavamo kompanijama da lako i sigurno kupuju sertifikate za obnovljive izvore energije, pomažući im da ostvare zelenije poslovne operacije i ispunjavaju ciljeve održivosti.”

Tržište će podržati lokalne i međunarodne REC sertifikate – dokumente koji služe kao dokaz da je određena količina električne energije proizvedena od strane solarnih baterija. Prvi ugovori su već potpisani sa globalnim investitorima za nekretnine CDL i multinacionalnom bankarskom korporacijom DBS Bank. Tri prodavca solarne energije – Cleantech Solar Asia, LIS Energy Solutions i Katoen Natie Singapore – takođe se pridružuju tržištu.

Singapur nije nov u kreiranju blokčein rešenja za električnu energiju. Kako je Cointelegraph izvestio početkom oktobra, najavljeni su planovi za decentralizovanu peer-to-peer (P2P) električnu mrežu  koju pokreće SkyLedger. Platforma će, prema izveštajima, omogućiti građanima da proizvode i trguju obnovljivom energijom.

Decentralizovane platforme se široko koriste za proizvodnju i trgovinu solarne energije. U februaru je američka država Njujork razvila Microgrid projekat za domaćinstva koja žele kupovati i prodavati električnu energiju proizvedenu od solarnih panela. A u septembru, australijski gigant Vicinity u vezi sa nekretninama objavio je da će probati rešenja za blokčein u okviru svog programa za solarnu energiju od 75 miliona dolara, testirajući ga kako bi nabavio tržni centar sa obnovljivom energijom.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit