Ruska Duma razmatra pokretanje “stejblkoina” emitovanog od centralne banke

Predsednik odbora za finansijska tržista ruske državne Dume tvrdio je da entitet razmatra lansiranju državne kriptovalute zasnovane na ruskoj rublji, prema vestima na ruskoj radio stanici Govorit Moskva od petka, 2. novembra.

Govoreći na pres konferenciji o povećanju teretnog opterećenja na kućni budžet, predsednik Anatolij Aksakov izrazio je uverenje da će vlada da podrži kriptovalute”, ali da će to da bude kriptovaluta vezana za rublje”. Zamenik je pojasnio da će implicitni novčić da predstavlja blokčein “stejblkoin” vezan 1:1 u odnosu na rublju.

Aksakov je dalje opisao model stvaranja “stejblkoina”, tvrdeći da će kriptovaluta biti podržana bankarskim depozitom u određenom izosu. Posle toga, bankarska institucija treba da izda odgovarajuću količinu kripto sredstava koristeći blokčein tehnologiju i pridržavajući se proporcije 1: 1.

Prema podacima Moskovskih vesti, predsednik je pojasnio da će kriptovalutu izdati centralna banka, pošto je podržana fiat valutom. U zaključku, Aksakov je napomenuo da je implementacija blokčein tehnologije u smislu izdavanja “kripto-novca” obećavajuća.

Krajem oktobra Aksakov je tvrdio da su glavne kriptovalute kao što su bitkoin (BTC) i itirijum (ETH) osuđene na “mračnu budućnost”, pošto nisu podržane ni od čega, dodajući da je to razlog nedavne izmene ruskog nacrta zakona “o digitalnoj finansijskoj imovini” koji uklanja definisanje rudarenja kriptovaluta iz svoje nadležnosti.

Ideja o lansiranju ruske kriptovalute, koja je nazvana KriptoRublja, najavljena je početkom 2018. godine, sa Ruskom asocijacijom blokčein i kriptovalute (RACIB) tvrdeći da će novčići biti pokrenuti sredinom 2019. godine.

Međutim, nedavno, savetnik predsednika Sergej Glazjuv tvrdio je da još uvek nema pomaka po ovom pitanju, ističući da bi postojeći programski alati mogli “veoma brzo” da omoguće izdavanje kriptovaluta.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit