Rusija: Sberbank završava prvu blokčein transakciju komercijalnih obveznica

Sberbank CIB, deo za korporativno i investiciono poslovno bankarstvo najveće ruske banke – Sberbank, sproveo je prvu transakciju komercijalne obveznice na bazi blokčeina u  Rusiji, saznajemo prema saopštenju Sberbank-e, 16. maja. Transakcija je sprovedena u saradnji sa MTS-om, vodećim ruskim operaterom za telekomunikacije, Nacionalnim depozitar za poravnanje (NSD).

Sberbank CIB je organizovao emisiju korporativnih obveznica MTS-a u vrednosti od 750 milijardi rubalja (12 miliona dolara) sa rokom dospeća od 6 meseci, koristeći se pametnim ugovorima. Transakcija je sprovedena na blokčein platformi Hyperledger Fabric 1.1, omogućenoj od strane NSD-a.

Komercijalne obveznice su neobezbeđene hartije od vrednosti sa fiksnim primanjima, koje izdaje kompanija, i plasirane na vanberzansko tržište (OTC) putem privatne pretplate. Kako bi se izvršila transakcija, kompletan model za nagodbu isporuke i plaćanja je, navodno, implementiran uz pomoć blokčein tehnologije, što je transfer obveznica i novca učinilo simultanim.

Sve tri strane su dobile pristup blokčein platformi za obavljanje transakcije, čime je osigurana transparentnost i poverenje u radu sa računima i ispunile zahteve propisane ruskim zakonom. Svaki učesnik dogovora je mogao da razmenjuje dokumenta onlajn i prati njihov status u realnom vremenu. Igor Bulancev, viši potpredsednik Sberbank-a i  šef Sberbank CIB-a, rekao je:

“Ova emisija MTS obveznica ne samo da nam je omogućila da potvrdimo pouzdanost, efikasnost i bezbednost blokčein platforme i sprovedemo složeno struktuirane transakcije, koje uključuju hartije od vrednosti, već nam je i demonstrirala potencijal koji ova tehnologija ima za razvoj ruske digitalne ekonomije.”

Edi Astanin, predsedavajući Izvršnog odbora NSD-a, primetio je:

“NSD je bila jedna od prvih organizacija u Rusiji koja je usvojila blokčein. Počeli smo sa radom na prototipu platforme za obavljanje transakcija obveznica u prvom kvartalu 2017. godine. Dogovor sa Sberbank-om i MTS-om je bio prvi te vrste i pokazao da je blokčein tehnologija za masovno korišćenje, koja omogućava pouzdanost i brzinu  pri radu sa hartijama od vrednosti.”

Dalje je dodao da je krajnji cilj agencije razvoj infrastrukture za beleženje digitalnih podataka u partnerstvu sa tržišnim liderima.

U decembru, Rusija je završila svoju prvu implementaciju blokčeina na niovu vlade. Sberbank je najavila partnerstvo sa ruskom Federalnom antimonopolskom službom, uz čiju pomoć će sprovesti implementaciju prenošenja i skladištenja dokumenata, koristeći blokčein tehnologiju.

Istog dana (16.maj), Odbor za zakonodavni rad ruske državne Dume podržalo je predlog zakona “o digitalnoj finansijskoj imovini”, koji je prvi put pripremljen u martu ove godine. Prema račima Pavela Krašeninikov, šef Odbora za zakonodavni rad, zakon ima za cilj da “minimalizuje postojeće rizike korišćenja digitalnih predmeta za prenos imovine u neregulisano digitalno okruženje za legalizaciju kriminalnih prihoda, stečajnih prevara ili sponzorisanja terorističkim grupa”.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline