Rudarenje kriptovaluta postaje manje profitabilano, postaje “igra za velike”

Prihodi od rudarenja bitkoina (BTC) za prvih šest meseci 2018. godine već su premašili rezultate iz 2017. godine, ali rudari imaju malo porihoda, prema izveštaju Diar-a od ponedeljka 8. oktobra.

Prema izveštaju Diar-a, nagrade i naknade za BTC rudare su već u prva tri kvartala 2018. godine dostigle 4,7 milijarde dolara, oko 1,4 milijarde dolara više od profita tokom čitave 2017. godine. Rudari i dalje dobijaju mesečno 54.000 bitkoina, nastavlja se u izveštaju.

Međutim, rudarenje postepeno postaje profitabilno samo za “velike igrače” jer se cene električne energije stalno povećavaju. Procene Diar-a pokazuju da rudari koji plaćaju maloprodajne cene električne energije postali neprofitabilni po prvi put ovog septembra.

Izveštaj Diar-a beleži:

“Rudarenje bitkoina je, bar za sada, i najverovatnije u budućnosti, peršlo na veće igrače sa dubokim džepovima.”

Međutim, čak i velike kompanije će možda morati da prilagode svoje poslovanje, izveštava Diar. Na primer, kineski gigant za rudarenje Bitmain, koji je 2018. godine dobio 95 posto prihoda od prodaje rudarskih mašina, otvara “rudarske pulove” u Sjedinjenim Državama kako bi mreža bila profitabilna za rudare.

Kao što je Diar napisao u istom nedeljnom broju, obim trgovanja u američkim dolarima na berzi Coinbase dostigao je najnižu cenu na godišnjem nivou u trećem kvartalu 2018. godine. Međutim, u odnosu na isti period prošle godine, obim trgovanja BTC-om je sada malo veće (5,4 milijarde dolara u odnosu na 4,6 milijardi dolara u 2017. godini). U međuvremenu, obim trgovanja na berzi Bitstamp iznosio je oko 4,4 milijarde dolara, dok je u istom periodu prošle godine iznosilo oko 4,6 milijardi dolara.

Kao što je Cointelegraph ranije objavio, Bitmain je u avgustu najavio ulaganje u vrednosti od 500 miliona dolara u blokčein data centar i rudarska postrojenja u Teksasu. Procena je da će izgradnja biti pokrenuta početkom 2019. godine, sa planom da obezbedi 400 radnih mesta u prve dve godine.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline