Prodaja 35.000 BTC-a menjačnice Mt.Gox izazvala vrtoglavi pad bitkoina?

U proteklih par meseci cena bitkoina je drastično opala u poređenju se vrhuncem koji je dostigao sredinom decembra kada je premašio brojku od 20.000 dolara.

Razlozi za ovo mogu se naći u prodaji velike količine bitkoina Mt.Gox-a, čiju prodaju je naložio Nobuaki Kobajaši, poverenik za stečaj ove menjačnice.

Nakon skandala iz februara 2014., kada je iz menjačnice nestalo 850.000 BTC-a, do sada je podneto preko 24.000 žalbi čija ukupna vrednost potraživanja premašuje 2 triliona dolara. Sud je do sada prihvatio žalbe u vrednosti od oko 430 miliona dolara, navodi se u izveštaju.

Da podsetimo, direktor Mt.Gox-a, Mark Karpeles je uhapšen u avgustu 2015. pod sumnjom da je manipulisao prometom ove bitkoin platforme krajem 2013., nakon čega je doživela krah. Pušten je uz kauciju 14. jula 2016., a prošle godine Okružni sud u Tokiju ga je oslobodio optužbi.

Mt.Gox je naveo da je povraćeno 200.000 BTC-a, od čega je 35.000 prodato kako bi novac bio vraćen onima čije žalbe je prihvatio sud. Ovaj potez, koji je povukao Kobajaši, rezultirao je ogromnim prilivom novčića u relativno kratkom vremenskom periodu čime je tržište postalo prezasićeno, a samim tim je i vrednost drastično opala jer je ponuda znatno premašila tražnju.

Ono što je zanimljivo jeste da su se prodaje odvijale nakon što je bitkoin dostigao svoj vrhunac sredinom decembra ili u periodu „oporavka“. Nakon što je Kobajaši prebacio 18.000 BTC-a, početkom februara, bitkoin je pao na 5.900 dolara, dostižući svoj minimum u proteklih nekoliko meseci.

Proces vraćanja novca korisnicima koji su izgubili svoja sredstva 2014. godine i dalje traje, što za sobom povlači pitanje: Šta će biti sa onih 165.000 novčića, kao i da li će ovakvi potezi za sobom povući trend opadanja vrednosti bitkoina?


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline