Predsednik Venecuele najavio otvaranje banke koja će biti finansirana sa Petro novčićem za projekte mladih

Kako javlja TeleSur, vesti sponzorisane od strane latinoameričke vlade, predsednik Venecuele Nikolas Maduro je najavio pokretanje banke koja će se finansirati petro kriptovalutom koja će služiti da podrži projekte mladih i studenata.

Tokom govora koji se desio trećeg maja, Maduro je napomenuo potrebu univerziteta da održavaju sopstvene farme za rudarenje i da podržavaju domaću ekonomiju. Ovo je deo  Chamba Juvenil plana koji promoviše poslove za omladinu.

U govoru je rečeno da će banka biti finansirana sa 20 miliona Petro novčića, kriptovalute koju emituje Venecuela, čija je vrednost procenjana na 1,2 milijarde dolara. Pretprodaja Petro novčića, koja se održavala od 20. februara do 19. marta je prikupila 3,8 milijardi dolara od čak 127 zemalja koliko je učestvovalo. Ova inicijativa je podigla pitanja o ulozi nacionalnih kriptovaluta u globalnoj ekonomiji, posebno u vezi sa sankcijama zapadnih ekonomija protiv Venecuele.

Obzirom da venecuelanska ekonomija trenutno doživljava hiperinflaciju, korišćenje decentralizovane kripto valute kao što je bitkoin, postaje sve primamljivija opcija građanima koji vide kriptovalute kao manje rizičnu investiciju od venecuelanske nacionalne valute.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit