Polkadot otvorio razvojni fond od 770 milijuna dolara

Osnivač Polkadota Gavin Wood predstavio je razvojni fond u iznosu od 777 milijuna dolara uoči prvih parachain aukcija.

Wood je u tweetu istaknuo da je Polkadot treasury dodijelila više od 18,9 milijuna DOT-ova (trenutno vrijednih oko 777 milijuna dolara) u razvojni fond koji će se distribuirati kroz governance Polkadot zajednice.

Wood je dao mnoštvo prijedloga o tome kako bi se sredstva mogla utrošiti, navodeći kako će se kapital mobilizirati za ostvarenje vizije zajednice o “izgradnji, poboljšanju, obrazovanju” ekosustava Polkadota, uz “sve ostalo što governance Polkadotom smatra vrijednim”.

Prema Polkadotovoj Wiki, sredstva riznice mogu se potrošiti ako ih odobri vijeće, koje glasuje o prijedlozima koje im iznese. Vijeće Polkadota trenutno se sastoji od 13 članova, no planira se u budućnosti proširiti na 24 mjesta.

Očekuje se veći angažman Polkadot zajednice?

S obzirom na to da je u prošlosti mnogo glasova za governance Polkadotom imalo slabu participaciju zajednice, razvojni fond mogao bi biti namijenjen jačanju angažmana vlasnika DOT tokena u governance procesu. Prema Polkassemblyju, u tri governance prijedloga iznesena prošlog tjedna zabilježen je ukupan odaziv birača nula, šest te sedam glasova.

Zainteresirane strane koje žele iznijeti prijedlog moraju zaključati depozit od najmanje 5% predložene potrošnje, pri čemu će depozit biti ili smanjen (mehanizam za sprječavanje lošeg ponašanja validatora) ako se odbije ili će se vratiti predlagatelju ako se prihvati. Budući da su sredstva dovedena u opasnost u slučaju neuspješnog glasovanja, Polkadotov mehanizam smanjivanja može biti faktor koji ometa governance na mreži.

Novi razvojni fond također je otkriven samo nekoliko tjedana prije početka Polkadotovih dugo očekivanih parachain aukcija. One su zakazane za početak studenog, što ukazuje na to da bi sredstva mogla biti namijenjena pokretanju razvoja ciljajući na predstojeći parachain ekosustav.

Parachainovi su Polkadotovi shardani side chainovi koji mogu hostati decentralizirane aplikacije i protokole te komunicirati s Polkadotovim “Relay chainom” za dovršetak transakcija.

Postojeći relay chain Polkadota isključivo obrađuje prijenose, governance i usluge stakinga za mrežu Polkadot, a predstojeći parchainovi imaju zadatak pružiti napredne značajke poput funkcionalnosti pametnih ugovora i blockchain interoperabilnost.

Kao takav, novi razvojni fond mogao bi imati za cilj potaknuti programere da počnu graditi na Polkadotu. Trenutno postoji nekoliko perspektivnih projekata za koje je zajednica sigurna da će “osvojiti” parachain mjesto.

* indicates required

The post Polkadot otvorio razvojni fond od 770 milijuna dolara appeared first on Hrvatski Bitcoin Portal.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit