Patent Mastercard-a primenjuje principe kriptovaluta na centralne banke

Američka korporacija za multinacionalne finansijske usluge Mastercard želi da primeni principe kriptovaluta na centralne banke, ovaj patent je objavljen u četvrtak, 25. oktobra.

Prema dokumetu objavljenom od strane Američke kancelarije za patente i žigove (USPTO), sistem za obradu plaćanja planira da omogući trgovcima interakciju sa onim što oni nazivaju ‘blokčein valute’ putem metoda za istovremeno skladštenje kriptovaluta i fiat novca.

Ovde se konkretno upućuje na “metode upravljanja delimičnim rezervama blokčein valute”.

Mastercard je slao pomešane signale javnosti o kriptovalutama u poslednjih nekoliko godina; a ovog meseca je dobio još jedan patent vezan za blokčein, dok zajedno sa Visa-om daje naznake da će kriptovalute i ICO projekte možda klasifikovati kao visoko rizične.

U ovoj novoj prijavi za patent, kompanija želi da primeni principe fiat bankarskog sistema, za koji smatra da su “posebno dizajnirani i konfigursani kako bi se sigurno čuvala i zaštitila potrošačka i trgovačka informacija i akreditiv.” U zahtevu za podnošenje patenta se nastavlja:

“Korišćenje tradicionalnih platnih mreža i tehnologija platnog sistema u kombinaciji sa blokčein valutama mogu trgovcima i potrošačima obezbediti profit od decentralizacije blokčeina, održavajući sigurnost informacija o računu i pružajući jaku odbranu od prevara i krađa.”

Ovo može iznenaditi neke komentatore, kao i kod filijala Federalnih rezervi –  tamo gde ne postoji dokaz da zajmodavac poseduje određenu količinu sredstava koja odgovara obećanoj količini novca koja je namenjena kupcu – već ima transparentno rešenje u bitkoinu.

Noble banka, bivša glavna rezervna banka za kriptografski stejblkoin teter (USDT), koji je povezan sa američkim dolarom, tvrdila je da nije koristila frakcione rezerve i da može da dokaže da ima dolar za svaki USDT token, iako je stejblkoin izbegao javnu reviziju.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit