Novi ruski premijer odredio kurs za digitalnu ekonomiju

Novi ruski premijer, Mihail Mišustin želi da zemlja razvije svoju digitalnu ekonomiju

Premijer Ruske Federacije smatra da razvoj digitalne ekonomije treba da bude glavni prioritet zemlje.

Kako je domaći list RIA Novosti objavio 16. januara, Mihail Mišustin – koji je ranije danas imenovan na položaju premijera – naveo je neke ključne prioritete svog rada i istakao potrebu institucionalnih reformi u Rusiji.

Mišustin je rekao da bi zemlja trebalo da primenjuje savremene informacione tehnologije, uključujući razvoj nacionalnog programa za digitalnu ekonomiju, dodajući:

“Država bi trebalo da postane digitalna platforma po meri čoveka.”

Mišustin je dao izjavu nakon što su Vlada i bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev najavili da podnose ostavku. Odluka je doneta usled poruke ruskog predsednika Vladimira Putina Federalnoj Skupštini u kojoj je najavio niz fundamentalnih promena Ustava te zemlje.

Blokčein igra važnu ulogu uz vodeće kompanije u Rusiji

Vodeće ruske kompanije, uključujući neke u kojima država ima značajan udeo, počinju da testiraju i primenjuju blokčein tehnologiju u raznim aspektima svog poslovanja.

Prošlog decembra, ruski nacionalni operater energetskih mreža Rosetti počeo je testirati blokčein rešenje za plaćanja u maloprodajnom sektoru električne energije kako bi se automatizovale i učinile transakcije transparentnijima između proizvođača energije, dobavljača i potrošača.

U novembru prošle godine najveća ruska banka, Sberbank u većinskom državnom vlasništvu, pokrenula je blokčein rešenje za sporazume o otkupu. Banci je dodeljen patent za rešenje, koji koristi tehnologiju pametnih ugovora za automatizaciju repo transakcija između strana.

Vodeći igrači u kripto i blokčein prostoru takođe su pohvalili ulogu Rusije u razvoju ove industrije. Prošle godine, direktor kompanije za razmenu kriptovaluta Binance, Čangpeng Žao, pohvalio je talenat ruskih programera i Putina je nazvao najuticajnijom osobom u blokčein industriji.

Rusiji i dalje nedostaju jasni standardi za kriptovalute

U međuvremenu, digitalne valute i dalje nemaju čvrstu pravnu osnovu u Rusiji. Proteklih godina bilo je brojnih pokušaja da se kriptovalute zakonski definišu. U različitim vremenima, bilo je apela ruskim zakonodavcima da uvedu regulatorni okvir: od strane predsednika Putina (dva puta), lokalnog Vrhovnog arbitražnog suda i Radne grupe za finansijske mere.

U maju 2018. ruski parlament je usvojio kripto-zakon pod nazivom „O digitalnim finansijskim sredstvima“, ali je ubrzo vraćen na prvo čitanje zbog nedostatka definicija za ključne pojmove, kao što su kripto rudarenje, kriptovalute i tokeni.

Zabrana kriptovaluta i konfiskacija bitkoina

Štaviše, u novembru 2019. godine pojavila se vest da Rusija navodno priprema zabranu upotrebe kriptovaluta za plaćanje roba i usluga. Odeljenje za štampu ruske centralne banke prokomentarisalo je to pitanje:„Ako se donese odluka o zabrani kriptovaluta kao sredstava plaćanja na nivou zakonodavstva, smatramo da je primereno da podržimo tu poziciju.“

Istog meseca Cointelegraph je izvestio da Rusija navodno planira da stvori zakonske statute koji će omogućiti policiji da postigne nemoguće: konfiskaciju bitkoina (BTC).


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit