Nemačka blokčein strategija bi trebalo da uključi okvir za kripto trgovanje, navode političari

Nemački parlamentarci tvrde da bi blokčein strategija u zemlji trebalo da uključi odgovarajući pravni okvir za trgovanje kriptovalutama i izdavanje tokena koji bi ohrabrili razvoj domaćeg sektora.

Ovaj predlog Iznela je potparol za finansije CDU/CSU Unike Antje i njen kolega na javnoj raspravi koju je 11. marta pokrenuo Odbor za finansije Bundestaga.

Rasprava je isključivo bila posvećena mogućnostima koje bi blokčein tehnologija mogla da ponudi Nemačkoj kao finansijskom i poslovnom središtu. Ona je bila usredsređena na trenutno i željeno stanje u razvoju blokčeina u zemlji i inicijative savezne vlade u ovom sektoru do danas.

U svojim predlozima, Tillman i Hauer su naglasili da, iako još uvek u svojim ranim fazama, blokčein je spreman da napravi značajan i konstruktivan uticaj kao osnovna tehnologija za nacionalne strategije digitalizacije na više polja, i da stoga treba danas postaviti temelje za njegovu buduću implementaciju.

I ako su pohvalili promociju pilot projekta od strane nemačke savezne vlade u različitim aplikacijama kao što su elektromobilnost, trgovanje električnom energijom u Saveznom sektoru za migracije i izbeglice, Tillman i Hauer su tvrdili da je potrebno ojačati napore da se osigura da Nemačka može da se nadmeće na globalnom nivou.

“… došlo je do sve većeg odliva obećavajućih [blokčein] startapa u evropske i neevropske zemlje već neko vreme. Finansijske runde zasnovane na blokčein tehnologiji (takozvane inicijalne ponude novčića [ICO]) u međuvremenu se odvijaju gotovo isključivo u inostranstvu.“

Poslanici su predložili da, kako bi ostali na čelu inovacija i sprečili dalji odliv mozgova blokčein talenata, blokčein strategija nemačke Vlade trebalo bi da obuhvati odgovarajući pravni okvir koji bi postavio jasne uslove za kriptovalute i trgovanje tokenima:

„Potencijal blokčein tehnologije može u potpunosti da se ostvariti samo ako postoji pravna sigurnost i potencijalni rizici da budu ublaženi. Cilj mora da bude zadržavanje sveukupne dodate vrednosti ove obećavajuće tehnologije u Nemačkoj i razvijanje naše zemlje kao pionira blokčein ekonomije.”

Kako je Cointelegraph izvestio ranije ovog meseca, nemačko Ministarstvo finansija upravo je objavilo dokument o tretmanu i regulaciji hartija od vrednosti na bazi blokčeina, koji izuzima većinu tokena iz saveznih zakona o hartijama od vrednosti, ali je ipak naglasio rizike koje ICO mogu da predstavljaju za investitore.

Takođe ovog mesca nemačko Ministarstvo pravde i finasija predlaže pokretanje državnog registra koji bi regulisao blokčein sektor i ujedno štitio investitore od mogucih zloupotreba.

Očekuje se da će do sredine 2019. godine biti uvedena nacionalna blokčein strategija nemačke vlade.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline