Ne, nije Kreg Vrajt: Bitfinex premestila bitkoin u vrednosti od milijardu dolara za 48 centi

Ogromnu transakciju sa bitkoinom između dve nepoznate adrese naknadno je preuzeo na sebe Bitfinex, koji je punio svoj onlajn novčanik.

Poreklo i odredište sredstava u početku su bili nepoznati.

Transakcija je pratila najnovije događaje u sudskom postupku u koji je umešan Kreg Vrajt, australijski naučnik koji tvrdi da je izumitelj bitkoina, Satoši Nakamoto.

Kako je izvestio Cointelegraph, Vrajt sada kaže da može dokazati vlasništvo nad milionom BTC-a (8,6 milijardi dolara). Ipak dostupni dokazi ukazuju na to da je on otkrio samo javno dostupne informacije i da nije dokazao vlasništvo nad datim privatnim ključevima.

Vezano za neizvesnost oko Vrajta, već su se pojavili strahovi o velikom prodavanju koje će uticati na cene bitkoina.

Lažni tvit Whale Alert-a, koji navodno pokazuje masovno pomeranje milion BTC-a, počeo je da kruži internetom ubrzo nakon Vrajtovih tvrdnji.

Fake Whale Alert tweet warning over a 1 million BTC transaction

Komentatori su tako obratili značajnu pažnju na transakcije u iznosu od milijardu dolara, s tim da je tvit Whale Alert-a primio skoro 1.000 retvitova za manje od 12 sati.

U ovom slučaju, međutim, bio je lažni alarm – kripto berza Bitfinex je punila onlajn novčanik.

„To je 1.500 BTC-a za dopunjavanje onlajn novčanika zbog čega je došlo do promene adrese“, potvrdio je u odgovoru CTO Paolo Ardoino.

Bitfinex je platio samo 48 centi za slanje sredstava.

Berze drže 11% BTC-a u ponudi

U međuvremenu, berze su te koje drže veći deo bitkoin ponude nego ikada ranije, pokazuju najnoviji podaci.

Statistika Glassnode-a koja pokriva bitkoin bilanse pokazuje da su od 8. januara berze kontrolisale 2,12 miliona BTC-a – 11% ponude.

Bitcoin exchange balances versus price, 2011-present

Ovo uključuje i korisničke bilanse i adrese za koje se zna da pripadaju berzama, poput oflajn novčanika i onih koje stoje iza Bitfinex transakcije.

Trend se ubrzavao tokom 2019. godine, uprkos naporima zajednice da podigne svest o rizicima vezanim za poveravanjem privatnih ključeva trećim stranama. Među njima su bili Proof of Keys događaj na društvenim medijima koji je organizovala zagovornica Trejs Majer, a koji je sada u drugoj godini.

.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit