Nakon katastrofalne nedelje kripto tržišta su pojurila u zeleno

Kripto tržišta beleže povratak u zeleno nakon što je ukupna tržišna kapitalizacija pala na najniži nivo od 17. novembra.

9. avgust: Letnji kripto rolerkoster se nastavlja, nakon što tržište beleži zdrav povratak u zelenu zonu nakon značajnih gubitaka.

Ukupna tržišna kapitalizacija se 8. avgusta smanjila na 219 milijardi dolara, što je najniži nivo od sredine novembra 2017. godine. U današnjem rastu, praktično sve glavne kriptovalute su ostvarile dobitke, pokazuju podaci iz Coin360.

Market visualization from Coin360

Bitkoinom (BTC) se trguje za solidnih 6.500 dolara u vreme pisanja, sa rastom od oko 3,2% na dan. Vodeća kriptovaluta je porasla za oko 300 dolara u rasponu od 2 sata, sa 6.229 dolara na 6.528 dolara. Iako se od tada blago korigovao ka dole, novčićem se ipak trgovalo za 330 dolara više u vreme pisanja u odnosu na 24-časovni minimum od 6.144 dolara. Nedeljni gubici bitkoina, međutim, ostaju na čvrstih 14%, sa skromnijim gubicima od 3,5% u mesecu.

Bitcoin’s 24-hour price chart

Iako je današnji živahan rast možda smirio nervozu u kripto svetu, kreator dodžkoina Džekson Palmer je posmatrao nedavni pad tržišta, koji su mnogi pripisali saopštenju američkih regulatora 7. avgusta da će odložiti donošenje odluke o tome da li će odobriti bitkoin berzanski fond (ETF).

U nizu tvitova, Palmer je ukazao na podatke koji pokazuju opadanje dnevnih transakcionih stopa za bitkoin, itirijum (ETH) i ripl (XRP), kao i trend opadanja korišćenja decentralizovanih aplikacija (dApp), kao značajne indikatore “krhkosti” ove sfere.

Nešto optimističniji, tvorac lajtkoina (LTC) Čarli Li je danas u tvitu rekao da smatra da je period kada je tržište u padu “najbolje vreme da ljudi porade na usvajanju”.

Itirijumom (ETH) se trenutno trguje za oko 363 dolara, sa rastom od oko 1% na dan u vreme pisanja. Njegov dnevni skok je usko povezan sa bitkoinom, jer je skočio sa 352 na 367 dolara u roku od dva sata. Gubici itirijuma na nedeljnom nivou ostaju na oko 11%, sa mesečnim gubicima od 24%.

Ethereum’s 24-hour price chart

Na listi CoinMarketCap-a, svih top dvadeset novčića po tržišnoj kapitalizaciji, osim jednog, nalaze se u zelenom, u vidu čvrstih dobitaka u rasponu od 1 do 9 procenata.

Kardano (ADA) je pokazao najveći učinak među prvih deset, sa porastom od oko 8% i trguje se za 0,12% u vreme pisanja.

Stelar (XLM), EOS (EOS) i IOTA (MIOTA) su takođe zabeležili solidne dobitke, svi su u porastu između 4 i 7 procenata.

Među top 20 novčića po tržišnoj kapitalizaciji, itirijum klasik (ETC) je jedini u crvenom, prvi put da je zabeležio gubitke nakon nedelje rasta koji je prkosio padu tržišta. Nakon talasa pozitivnog momentuma pokrenutog vestima da ga je američka berza i provajder usluge novčanika Coinbase uvrstila u svoju ponudu, altkoin je blago opao za oko 2% i trguje se za 15,04% u vreme pisanja.

Ethereum Classic’s 7-day price chart

Tezos (XTZ) – na 18. mestu – je u porastu za 6,22% na dan i trguje se za 1,65 dolara u vreme pisanja. Ovaj snažan rast se javlja uprkos najnovijoj prepreci projekta u tekućoj akciji oko hartija od vrednosti protiv svog kotroverznog ICO projekta od 232 miliona dolara na američkom sudu prošle nedelje.

Tezos’ 24-hour  price chart

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je oko 228,6 milijardi dolara u vreme pisanja, što je za 9 milijardi dolara više od jučerašnjeg minimuma od 219 milijardi dolara.

7-day chart of the total market capitalization of all cryptocurrencies

Tim finansijskih stručnjaka sa Univerziteta Jejl je ove sedmice predložio sistem faktora koji predviđaju trendove cena među glavnim kriptovalutama.

Otkrili su da kriptovalute “nemaju izloženost” najčešćim berzama, kao i povraćajima valuta i roba i makroekonomskih faktora. Umesto toga, identifikovali su specifične kripto obrasce, uključujući i “snažni time-series impulsni efekat” među glavnim kriptovalutama kao što su bitkoin, itirijum i ripl, kao i korelaciju između cene i pažnje investitora koju su izveli putem društvenih medija i analize onoga što se pretražuje na pretraživačima.

Komentarišući ovu “pažnju investitora”, izvršni direktor Pantera Capital-a Den Morhed izjavio je danas da su kripto tržišta nedavno svedočila nešto preteranijim rekcijama investitora zbog kratkoročnih vesti, kao što je odlaganje bitkoin ETF-a od strane SEC-a.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit