Najveća južnokorejska berza Upbit pod istragom policije, tržište reaguje

Upbit, najveća južnokorejska berza kriptovaluta je pod istragom lokalne policije i deset istražitelja zbog navodne prevare, prenosi lokalni mediji Chosun, 11. maja. Upbit je samo berza kriptovaluta koju vodi podružnica korejskog tehnološkog giganta Kakao, a trenutno i četvrta po veličini kripto berza u svetu po 24-časovnom obimu trgovine.

Chosun izveštava da policija veruje da je berza lažirala svoj bilans, kao i bilans prevarenih investitora. Komisija za finansijski nadzor Južne Koreje (FSC) navodno je poslala deset istražitelja u sedište berze u Seulu u 10 sati ujutro i pristupiće računarskom sistemu kompanije radi revizije količine kriptovaluta na berzi.

Kripto komentatori na društvenim mrežama sugerišu da vesti već utiču na tržišta kriptovaluta, a mnogi od prvih 100 novčića danas su pali za preko 15%.

Upbit nije prva kripto berza koja je privukla pažnju korejskih vlasti ovog proleća. Kako je Cointelegraph objavio u martu, Korejska finansijska obaveštajna služba (KoFIU) i FSC su najavili zajedničku istragu korporativnih računa kripto berzi u korejskim bankama, navodeći zabrinutost zbog usklađenosti sa politikom sprečavanja pranja novca (AML).

U aprilu, suosnivač i izvršni direktor glavne korejske kripto berze CoinNest, bili su pritvoreni zbog optužbi za proneveru i prevaru, zbog navodnog premeštanja “milijardi vonova” u digitalnim valutama klijenata na svoje lične račune. Istog meseca, 12 kripto berzi je naređeno da poboljšaju zaštitu kupaca u svojim ugovorima.

U vreme pisanja, bitkoinom se trguje u proseku od oko 8.750 dolara, što je pad za oko 7% na dan. Itiijum pada skoro 10% na dan i njime se trguje sa oko 690 dolara.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline