Najveća brazilska brokerska kuća pokreće menjačnicu za bitkoin i itirijum

Najveća brokerska kuća u Brazilu će ući u kripto svet tako što će uskoro otvoriti menjačnicu za bitkoin (BTC) i itirijum (ETH), izveštava Blumberg 21. septembra.

Glavni izvršni direktor grupacije Grupo XP Guilherme Benchimol rekao je Blumbergu da će kompanija u narednim mesecima pokrenuti menjačnicu XDEX, sa oko četrdeset zaposlenih. Grupo XP je najveća finansijska grupa u Brazilu koja se sastoji od kompanija sa različitim poslovnim modelima.

XP je, kako se izveštava, postavio cilj da do 2020. godine ima 1 trilion braziskih reala (245 milijardi dolara) u okviru kastodi usluge, što je četiri puta više nego što očekuje kompanija do kraja ove godine. Pored toga, XP će pokrenuti banku u narednih nekoliko mjeseci.

Benchimol je rekao da “mora da prizna, ovo je tema koja bih više voleo da ne postoji, ali nije tako”, dodajući da ” smo osetili obavezu da počnemo da napredujemo na ovom tržištu”. Napomenuo je da je kompanija pritisnuta da uđe u kripto biznis zbog popularnosti kriptovaluta među investitorima. Tri miliona brazilaca ima veze sa  bitkoinom, u poređenju sa samo 600.000 koji ulažu na berzu.

U početku, Grupo XP je najavio svoje planove za pokretanje van berzanske BTC menjačnice u aprilu. Ovaj potez je navodno prvi za XP, koji je prvi put registrovao opremu pod nazivom XP COIN INTERMEDIACAO u avgustu 2017. godine. Kasnije te godine, nakon 5 miliona reala (oko 1,5 miliona dolara) injekcije kapitala, kompanija se rebrendirala i postala XDEX.

Ranije ove nedelje, Brazilski upravni savet za ekonomsku odbranu (CADE) pokrenuo je istragu o šest glavnih nacionalnih banaka u vezi sa navodnim monopolističkim praksama u kripto prostoru. Prema izveštaju CADE-a, “glavne banke nameću ograničenja ili čak zabranjuju…pristup finansijskom sistemu pomoću kriptovalutnih brokera.” Banke navodno tvrde da su računi brokera zatvoreni zbog odsustva ili nedostatka podataka klijenta.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit