Microsoft implementira sistem identifikacija zasnovan na blokčeinu

Microsoft je otkrio svoje planove za integraciju decentralizovanih sistema identifikacija (DIDs) koji se  temelje na blokčeinu u svoju aplikaciji Microsoft Authenticator, objavljeno je u blog postu u ponedeljak 12. februara.

Kao što je objavljeno u postu, Microsoft želi da pruži novi model digitalnog indetiteta koji ne bi bio kontrolisan od strane bilo koje centralizovane ustanove i garantovao bi potpuno privatno skladištenje podataka, omogućavajući tako pojedincima potpunu kontrolu “nad svim elemetnima (njihovih) digitalnog indetiteta”.

Nakon razmatranja nekoliko opcija za decentralizovane sisteme indentifikacije, Microsoft je u saopštenju izneo podatak da je blokčein najprikladniji sistem za taj zadatak:

“Neki javni blokčeinovi (bitkoin, itirijum, lajtkoin) obezbeđuju čvrstu osnovu za utemeljenje DID-a, snimanje DPKI (decentralizovana infrastruktura javnih ključeva) operacija i čuvanje potvrde.”

Microsoft planira da doda DID podršku svojoj aplikaciji Authenticator za upravljanje podacima o indetitetu i kriptografskih ključeva. Aplikaciju koja je lansirana u avgustu 2016. godine koriste milioni ljudi, navodi kompanija.

U oktobru 2017. godine, Cointelegraph je izveštavao da su brojne vlade na globalnom nivou razmišljale o usvajanju sistema upravljanja indetitetom zasnovanim na blokčeinu, kako bi na taj način preneli kontrolu podataka sa vlada ili korporacija na pojedince.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline