Kripto imovina ne predstavlja rizik za finansijsku stabilnost, tvrde međunarodni bankari

Međunarodne centralne banke i finansijski zvaničnici misle da kriptovalute ne predstavljaju značajan rizik za globalnu ekonomsku stabilnost, prema izveštaju koji je objavio Odbor za finansijsku stabilnost (FSB) 10. oktobra.

FSB – međunarodna agencija koja se sastoji od 68 lokalnih institucija kao što su centralne banke, nadzorni organi i ministarstva finansija priprema preporuke za globalne finansijske sisteme – je objavila dokument pod nazivom “Tržišta kripto-imovine: potencijalni kanali za buduće implikacije finansijske stabilnosti” sa njihovim nalazima.

Prema izveštaju, bankari ne vide nikakvu značajniju opasnosti u kriptovalutama, s obzirom na to da je njihova ukupna tržišna kapitalizacija bila na vrhuncu oko 830 milijardi dolara i od tada pala na 210 milijardi dolara, što jedva dostiže 2 posto globalne vrednosti zlata. Ipak, FSB apeluje na regulatore da pažljivo prate tržište digitalnih novčića usred brzog rasta.

Takođe, FSB sadrži upozorenje o eventualnim manipulacijama cena vezanim za kripto, napominjući:

“Nelikvidnost, skoncentrisano vlasništvo, podeljena tržišna struktura…podložno manipulaciji cenama.”

Pored toga, međunarodna agencija je naglasila da kripto industrija pokreće neka pitanja o zakonima, kao što su zaštita potrošača i investitora.

Dokument sledi prethodnom izveštaju FSB iz jula koji je predstavljen ministrima finansija G20 i guvernerima centralnih banaka. Organizacija dala izjavu da kriptovalute treba detaljno pratiti zbog brzog razvoja tržišta, iako u ovom trenutku ne predstavljaju pretnju.

U maju je Međunarodni monetarni fond (MMF) takođe istakao da kriptovalute mogu da predstavljaju neke pretnje u pogledu finansijske stabilnosti na globalnim tržištima. Međutim, MMF je istakao da mogu da predstavljaju neke pretnje ako postanu sve rasprostranjenije bez odgovarajuće regulative.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline