Kolorado: Predlog zakona o blokčeinu nije izglasan u državnom Senatu

HB 1426, deo državnog zakonodavstva koji bi stvorio smernice za identifikovanje “otvorenih blokčein tokena” kao hartija od vrednosti, nije izglasan u državnom Senatu Kolorada 9. maja, saznajemo prema javno dostupnim dokumentima.

Predlog zakona je lako prošao državni Predstavnički dom, ali je u Senatu postao kontraverzniji. Prema Denver Post-u, poslednji sati zakonodavne sednice doneli su podelu u obe političke partije. Zakonodavci su prvobitno doneli odluku glasanjem, ali Senat je zatim ponovio glasanje i “srušio” zakon 18-17, nakon što se nekoliko senatora predomislilo oko svoje odluke.

Senator Tim Nevil (R), predlagač zakona, rekao je da se nada da će podstaći blokčein inovacije u državi, bez potrebe da čeka pravno razjašnjenje o kriptovalutama od strane federalnih regulatora. Nakon glasanja, Nevil je rekao:

“Obično se okupljamo kako bismo stvorili više mogućnosti za kompanije i startapove iz Kolorada. U ovom slučaju, ovo je bio istorijski propust za one koji su izabrali da ga ne podrže.”

U predlogu zakona je navedeno da  tokeni, koji su kreirani za korišćenje u određene svrhe, kao što su mačke iz crtanog filma u CryptoKitties blokčein igri, tretiraće se, u suštini,  kao “kolekcionarski žig”. S druge strane, tokeni, koji su kreirani za finansijsku dobit, tretiraće se kao hartije od vrednosti. Razime zakona glasi:

“Predlog zakona definiše ‘otvorene bločein tokene’ i izuzima određene otvorene blokčein tokene iz definicije ‘hartija od vrednosti’ u svrhu ‘Zakona o harijama od vrednosti u Koloradu’.”

Lucija Guzman (D) je izjavila da ne zna mnogo o ovom pitanju i da su je nagovorili da glasa “protiv” u drugom glasanju, kada je saznala da se glavna tužiteljka, Sintija Kofman, protivi predlogu zakona. Ona je rekla: “Ovo su nove i moguće dobre ideje, … ali nisam zadovljna njima.” Nevil je tvrdio da se kancelarija državnog tužioca protivila predlogu zakona, zato što bi on dao mnogo širine novom i nepoznatom sektoru.

Neki članovi privatnog sektora su bili razočarani rezultatom. Preduzetni investitor i blokčein investitor, David Gold, rekao je:

“Ovo je prilika za Kolorado da kaže: ‘Pogledajte, mi ćemo omogućiti okruženje koje pruža jasnoću za ovaj sektor. To ne znači da će šarlatani moći da krše zakone o hartijama od vrednosti.’ Oni koji se protive  tome, jednostavno to ne razumeju.”

Blejk Koen, izvršni direktor i suosnivač blokčein platforme za kreditiranje u Denveru, rekao je da veruje da će zakonodavci gledati pozitivnije na blokčein, jednom kada budu naučili nešto više o njemu. Sreda je bila poslednji dan zakonodavne sednice Kolorada.

Dok su neke države preduzele mere kako bi definisale i ozakonile digitalnu imovinu, odnoso Vajoming, američki propisi na federalnom nivou su i dalje nejasni. Eksperti iz ovog sektora izašli su pred Kongres u martu kako bi izvestili zakonodavce o regulatornoj situaciji i tražili pravno razjašnjenje za sprovođenje poslovanja.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline