Kineska digitalna valuta je spremna, navode iz središnje banke

Narodna banka Kine (PBoC) tvrdi da se za njenu digitalnu valutu “sada može reći da je spremna”.

Prema riječima zamjenika direktora Mu Changchuna, prototip koji prihvaća arhitekturu blockchain tehnologije uspješno je razvijen nakon pet godina istraživanja.

Njegovu najavu objavljenu na forumu “China Finance 40 Forum”, prenijele su lokalne vijesti Shanghai Securities News 10. kolovoza.

Kineska vlada ima jasnu viziju – sustav digitalne valute koji bi se mogao kontrolirati, a ovakve ideje podržavaju i velike korporacije. Među njima je i izvršni direktor Huaweija, Ren Zhengfei, koji je također komentirao ove navode:

“Kina može izdati vlastitu verziju Libre. Zašto bismo trebali čekati da to učine drugi?”

Dvoslojni operativni sustav

Changchun je rekao da će se izdavanje digitalne valute pomoću čiste blockchain arhitekture teško postići u zemlji velikoj poput Kine jer trgovci zahtijevaju visoke performanse konkurentnosti u prodaji. Ovo znači da nova digitalna valuta neće oponašati ostale kriptovalute, nego da će koristiti složeniju strukturu.

Digitalna valuta će također usvojiti dvoslojni operativni sustav kako bi se zadovoljila “složena ekonomija s ogromnim teritorijem i velikim brojem stanovnika”.  Na gornjoj razini će biti Narodna banka, a na nižoj, sekundarnoj razini, komercijalne banke. Prema zamjeniku Mu, ovo će poboljšati pristupačnost, povećati stopu usvajanja u javnosti i promovirati investicije među trgovačkim subjektima.

Prema navodima Narodne banke, digitalna valuta je dizajnirana tako da bude pogodna za “visokofrekventne poslovne scenarije za maloprodaje manjih frekvencija”.

Prijetnja Sjedinjenim Državama?

Izdavanjem nacionalne kriptovalute, PBoC je planirala prestići SAD i Facebookovu Libru, budući da su američki političari stopirali zbog regulatornih zabrinutosti.

Međutim, unatoč optimističnim napomenama Changchuna, još uvijek nije jasno kada će točno kineska digitalna valuta biti pokrenuta. Do tada ostaje pitanje hoće li digitalni Yuan biti oružje u američkom trgovinskom ratu ili pokušaj manipulacije bitcoinom, no jedno je sigurno – Kina ima vrlo dobre motive za što bržu uspostavu monetarnog formata.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit