Kina razvija centralizovanu kriptovalutu, štiti juan od digitalnih valuta

Na konferenciji posvećenoj razvoju juana, zamenik guvernera Narodne banke Kine Fan gleda na digitalne valute sa više skepticizma.

Narodna banka Kine (PBoC) nastaviće da primenjuje striktne mere na virtuelnim valutama kao deo svoje strategije za zaštitu i jačanje juana (RMB), navodi se u saopštenju objavljenom 29. marta na sajtu banke.

Na nacionalnoj video konferenciji 2018. posvećenoj dostignućima i glavnim izazovima sa kojima se suočava kineski monetarni sistem, zamenik guvernera PBoC Fan Jifei izložio je ciljeve u svrhu zaštite juana.

Dok je Fan podržao razvoj digitalne valute regulisane od strane vlade, naglašavajući da je jedan od ciljeva, “…da dalje intenzivira reforme i inovacije, čvrsto promoviše istraživanje i razvoj digitalne valute centralne banke”, ponovio je važnost zaštite juana od neformalnih virtuelnih valuta.

“[Jedan cilj] je striktno jačanje unutrašnjeg upravljanja i eksternog nadzora, pripisivanje velikog značaja efikasnom jačanju kontrole kvaliteta RMB-a … i izvršavanje ispravki različitih vrsta virtuelnih valuta”.

Iako u izjavi nisu iznete nikakve posebne politike protiv kripto, digitalnih ili virtuelnih valuta, položaj Fana i PBoC-a pokazuje trenutnu striktnu politiku kineske Vlade o decentralizovanim oblicima plaćanja.

Kina je preduzela niz koraka protiv trgovanja digitalnim valutama, primenjujući na njih skup regulativa (Great Firewall), čime je zabranila inicijalne ponude novčića (ICO) i sajtove vezane za kriptovalutu, i zamrznula brojne račune na kripto menjačnicama. Kao posledica ovih oštrih politika, trgovci su pobegli na druga tržišta sa mekšim propisima prema kriptovalutama, poput Hong Konga i Japana.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit