Južnokorejska agencija DAPA će izgraditi blokčein platformu za nabavku vojne opreme

Južnokorejska agencija pri Ministarstvu odbrane DAPA planira da poboljša pouzdanost podataka u industriji naoružanja upotrebom blokčeina, objavila je agencija u saopštenju za medije 10. aprila.

Državna agencija za nabavku naoružanja će koristi platformu kako bi omogućila sigurnu razmenu podataka o projektima vojnih nabavki između relevantnih vladinih organizacija i eliminisala falsifikovanje podataka.

Prema saopštenju za medije, nova inicijativa će uključivati organizacije kao što su Agencija za razvoj odbrane i Agencija za odbranu za tehnologiju i kvalitet.

Pored poboljšanja kredibiliteta projekata odbrane sa blokčeinom, DAPA takođe namerava da smanji papirologiju vezanu za prijavljivanje za projekte javnih nabavki, kao i da objedini svoju dokumentaciju, navodi se u saopštenju za medije.

U januaru 2019. godine, DAPA je pokrenula pilot projekat za razvoj blokčein aplikacija u odbrambenoj industriji, a vlada Južne Koreje navodno planira da uloži do 530.000 dolara u svaki projekat. Inicijativa se sprovodi uz podršku podorganizacije Južnokorejskog Ministarstva za nauku i ICT, Korejske agencije za internet i bezbednost.

Krajem 2018. godine, Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država predložilo je da blokčein tehnologija može da olakša proces reagovanja u vanrednim situacijama.

Ranije je konsultantska firma “Accenture” sa sedištem u Dablinu u partnerstvu sa francuskom multinacionalnom kompanijom za vazduhoplovstvo Thales Group ažurirala lance za snabdevanje aviona korišćenjem blokčeina.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline