Još jedna Azijska država zabranjuje Bitcoin

Vijetnamska centralna banka, State Bank of Vietnam je proglasila korištenje digitalnih valuta u državi ilegalnim.

Prema novom monetarnom zakonu koji bi se trebao početi provoditi od Q1 2018, Bitcoin i ostale kripto valute će se smatrati ilegalnim i njihova upotreba neće biti dozvoljena u državi. Zakonom će također biti utvrđeno da su jedini legitimni načini plaćanja u državi oni koji su dozvoljeni i kontrolirani od strane centralne banke Vijetnama. najavljuju da će nakon donošenja ovoga zakona svi oni koji budu uhvaćeni u korištenju digitalnih valuta biti novčano kažnjeni.

Do sada je Vijetnam gledao pozitivno na Bitcoin, te su dvije najveće Bitcoin mjenjačnice u državi (VBTC i Bitcoin Vietnam) poslovale bez ikakvih problema. U Augustu, 2017, je njihov premijer dao zeleno svjetlo za prijedlog da se do kraja 2018-te Bitcoin prepozna i bude u primjeni kao formalna metoda plaćanja. Ali nešto se očito u međuvremenu promijenili, vrlo vjerojatno strah vlade i banke da će izgubiti kontrolu nad monetarnim sustavom.

Posljedice zabrane za tržište

Ova zabrana digitalnih valuta dolazi baš u vrijeme dok Bitcoin, kao vodeća kripto valuta, probija nove rekorde, te se trenutno kreće iznad $6000. Hoće li ovo imati utjecaj na građane koji posjeduju kripto valute? Vrlo vjerojatno neće, jedino što država može napraviti u ovome trenu je pokrenuti kampanju protiv Bitcoina, te limitirati poslovanje kompanijama koje rade sa kripto valutama.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.