Izveštaj o globalnom startap ekosistemu 2019: U Srbiji najrazvijenije oblasti video igara i blokčein

U izveštaju se prati napredak ekosistema Beograd-Novi Sad u prethodne dve i po godine i može se videti da ima najvišu ocenu kada je reč o rastu investicija, a ocena 9 od 10 za rast broja startapa u ekosistemu

Startup Genome pomaže startapima da postanu uspešni i ekosistemima da poboljšaju svoje performanse. Više od deset godina se bave prikupljanjem podataka iz preko milion kompanija u više od 150 gradova i objavili su više nezvisnih istraživačkih radova. Uz pomoć više od 300 partnerskih organizacija, njhove metodologije su postale instrumenti u izgradnji temelja za razvoj startapa.

U izveštaju za ovu godinu organizacija Startup Genome je predstavila 54 startap ekosistema širom sveta. Zahvaljujući njihovom partneru Inicijativi “Digitalna Srbija” koja je inicirala istraživanje domaće startap scene i uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i UNICEF-a  – po prvi put među njima se nalazi Srbija. Beograd-Novi Sad je jedini ekosistem iz ovog dela sveta.

Inicijativa „Digitalna Srbija“ (DSI) je nevladina i neprofitna organizacija koja se zalaže za transformaciju Srbije u digitalno društvo. Čitav svet je u tranziciji prema digitalnoj ekonomiji i upravo to vidi kao priliku da se Srbija uključi u ekskluzivan klub zemalja koje će u 21. veku biti među vodećim.

Izveštaj o globalnom startap ekosistemu je najsveobuhvatnije istraživanje o startapima na svetu zasnovan na podacima i anketama hiljada osnivača startapa i istraživanjima na milionima kompanija. To je takođ vodič za budućnost: Koje oblasti nude najbolje mogućnosti? Koji je sledeći izbor za investiranje? Koji ekosistem nudi najbolje okruženje za startap?

U izveštaju se prati napredak ekosistema Beograd-Novi Sad u prethodne dve i po godine i može se videti da ima najvišu ocenu kada je reč o rastu investicija, a ocena 9 od 10 za rast broja startapa u ekosistemu, navodi se u objavi DSI-a od 9. maja.

Beograd i Novi Sad se nalaze u prvoj fazi razvoja, takozvanoj „aktivacionoj“ fazi, a u poređenju sa drugim ekosistemima može se reći da najbrže raste — po broju startapa ispred nas su samo Zapadna Danska, Taipei i Busan. Postoji između 200 i 400 startapa i ekosistem je značajno porastao u zadnje dve godine. Najveće prednosti su pristupačan inženjerski kadar visokog kvaliteta i niske poreske stope za kompanije. Tehnološki startapi imaju poreske olakšice u dvostrukom iznosu troškova istraživanja i razvoja, uz postojanje posebnog IP Box poreskog režima sa veoma  povoljnim poreskim stopama od samo 3%. Vrednost ekosistema i investicija je daleko niži od svetskog proseka – 303 miliona dolara, dok je svetski prosek 5 milijardi. U ovom pokazatelju nije uvršten veliki broj startapa registrovanih van granica naše zemlje, kao i veliki broj startapa koji su se samostalno finansirali. U procenu vrednosti ekosistema uključuju se dva podatka — vrednosti za koje su prodati startapi, kao i valuacije po kojima startapi dobijaju investicije. Ukoliko je startap registrovan u nekoj drugoj zemlji, pa zatim u njega investirano, ne ulazi u vrednost ekosistema. To znači da se, na primer, investicije Seven Bridges-a, kao ni akvizicija Frame-a ni na koji način ne računaju kao vrednost našeg ekosistema. Nordeus, activeCollab, FishingBooker i mnogi drugi startapi koji su svoj rast finansirali sopstvenim sredstvima nisu uopšte vidljivi za procenu vrednosti, dalje se navodi u objavi DSI-a.

U izveštaju se navodi koje su dve najrazvijenije oblasti svakog ekosistema, u našem ekosistemu su izdvojeni video igre i blokčein.

O uspehu domaće scene video igara svedoči Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA) koja broji preko 40 članova i razvija programe koje podržavaju velika svetska imena, kao što su Facebook i Unity. Kompanija Nordeus sa više od 180 miliona korisnika i akvizicija 3Lateral-a od strane Epic Games-a za 100 miliona dolara su najsvetliji primeri. Dva studija razvijaju sopstvene AAA igre (Pagan i Scorn), a još nekoliko je kreiralo video igre koje imaju više miliona korisnika poput Two Desperados i Peaksel, napominje se u objavi DSI-a.

Pored video igara, najjača oblast u ekosistemu je blokčein. U izveštaju se navodi da se Srbija nalazi među pet država u svetu po broju blokčein programera, kao i da ima dosta proizvodno orjentisanih blokčein startapa. Zvezde naše scene GameCredits su uz OriginTrail navedeni u izveštaju. Oni su za svoje ICO projekte prikupili 56 i 22 miliona dolara. U izveštaju se pominju i Blinking i MVP Workshop kao kompanije vredne pažnje. U svetskim razmerama, blokčein startapi beleže značajan rast finansiranja i za prethodne dve godine je zabeležen rast od 231%, a broj prodatih kompanija i njihova vrednost za 270%. Beograd-Novi Sad su izdvojeni u izveštaju među sedam svetskih ekosistema u ovoj oblasti, navodi se u objavi DSI-a.

U naredna dva meseca Inicijativa “Digitalna Srbija” će dobiti detaljnu analizu našeg ekosistema koju planira da podeli sa svim startap organizacijama u Srbiji. Verujemo da će uz pomoć DSI-a Beograd-Novi Sad ekosistem unaprediti sve nedostatke kako bi sledeće godine rezultati bili još bolji.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit