Iran: Centralna banka će razmotriti mišljenje eksperata pre uvođenja kripto regulative

Iranska centralna banka saopštila je da će razmotriti mišljenja iz kripto sfere pre finalizacije novih nacrta propisa, navodi se u saopštenju objavljenom danas, 29. januara.

Centralna banka Irana je navodno objavila planove za svoj pristup regulativi kriptovalute na svom zvaničnom sajtu. Banka je saopštila da planira da raspravlja o pravilima na tekućoj konferenciji o elektronskom bankarstvu i platnim sistemima u Teheranu, koja je počela danas.

U izveštaju Al Džazire danas se navodi da će zakonodavci tražiti zabranu aspekata kriptovalute. Konkretno, taj potez bi blokirao korišćenje kripto plaćanja unutar zemlje i sprečio bi građane da imaju značajnija sredstva.

“Moje kolege u Centralnoj banci su objavile valutnu politiku na internet stranici banke, dok će tokom dvodnevne konferencije vlasnici tehnologija imati priliku da je prokomentarišu – sačekaćemo”, navodi Abdolnaser Hemati, dodajući:

“Imaćemo stručnjake i tehničare koji će moći da daju svoje predloge na tu temu.”

Potencijalne implikacije zabrane su značajne, jer bi obavezala poslovne subjekte da zaustave bilo kakve međunarodne operacije koje nisu u iranskim rijalima.

Kako je juče saopštio Cointelegraph, Iran je takođe navodno spreman da na konferenciji otkrije svoju državnu kriptovalutu. Prema izveštaju, cilj digitalne valute je da se suprotstavi sankcijama SAD-a i smanji štete koje prouzrokuju lokalne banke koje su isključene iz međunarodne SWIFT mreže.

Zakonodavci su ranije zauzeli oštar stav o kriptovalutama generalno, ranije ovog meseca opisujući pokušaje da se pomogne enkriptovanoj aplikaciji za dopisivanje Telegram da kreira novi token kao čin protiv nacionalne bezbednosti.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit