Francuska: Kriptovaluta je sada “pokretna imovina”, porez je smanjen sa 45% na 19%

Francuski Državni savet (Conseil d'Etat) promenio je poresku stopu na prodaju kriptovaluta na paušalnu stopu od 19 posto, a ne do 45 posto, kao ranije, prenosi Le Monde 26. aprila.

Državni savet je rekao da promena poreza potiče od nove klasifikacije bitkoina (BTC), odvojene od komercijalne ili nekomercijalne delatnosti:

“Prodaja” bitkoina “[podleže] principu kategorije kapitalne dobiti pokretne imovine.”

Izuzeci od fiksne kamatne stope su zarade od rudarenja kriptovaluta, koje će se oporezovati kao nekomercijalni profit. Dohodak koji je rezultat profesionalne delatnosti će se oporezovati kao industrijski i komercijalni profit.

Le Monde je napomenuo da je odluka o promeni kripto poreske stope došla nakon što su građani početkom godine uputili apel najvišem regulatornom telu u Francuskoj kako bi promenio propise o transakcijama kriptovaluta koje su bile na snazi od jula 2014. godine.

Francuska je ove godine radila na svojim propisima za kriptovalute. Početkom godine, ministar ekonomije je oformio radnu grupu koja bi ispitala regulativu, a u martu je vlada predložila zabranu investicionim kompanijama da trguju kriptovalutama dok propisi ne uđu u primenu.

Takođe, u martu je prijavljeno da je francuski regulator tržišta tražio zakonodavstvo koje bi podstaklo razvoj inicijalnih ponuda novčića (ICO).


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit