Finansijski regulator Evropske unije usvaja budžet od preko milion evra za finteh i kripto superviziju

Evropski nadzorni organ za hartije od vrednosti i tržišta (ESMA) je prema dokumentu objavljenom 4. oktobra usvojio budžet od preko 1 milion evra za praćenje finteha i kripto imovine.

Osnovan u Parizu 2011. godine, ESMA ima za cilj da razvije jedinstveni Pravilnik za finansijska tržišta Evropske unije (EU) kao i da obezbedi nadzor tržišta. ESMA je uspostavila tehničke komisije u različitim industrijskim oblastima, uključujući informacione tehnologije (IT), a takođe radi na polju zakonodavstva i regulativa o hartijama od vrednosti.

U radnom programu za 2019. godinu, ESMA navodi svoje cilljeve za narednu godinu i da se za njen program odvaja 1,1 milion eura.

Unutar najavljenog programa, ESMA će indentifikovati rizike vezane za takve aktivnosti i trendove i pružiti relevatne savete i predloge tamo gde je to potrebno. Pored toga, ESMA je postavila cilj da pruži smernice i olakša primenu direktive o tržištima finansijskim instrumentima (MiFID) kako bi se tržišta učinila transparentijim. Program će pokušati:

“Da postigne koordinirani pristup regulativi i supervizorskom tretmanu novih ili inovativnih finansijskih aktivnosti i pružaće savete koji će biti predstavljeni EU institucijama, učesnicima na tržištu i potrošačima”.

Prošlog meseca ESMA je objavila svoje planove za produženje ograničenja ugovora za razlike (CFDs), uključujući i one bazirane na kriptu. Agencija je opravdala svoj potez izražavajući “značajnu zabrinutost za zaštitu investitora” koji su povezani sa ponudama CFDs-a maloprodajnim klijentima.

Ranije u martu, ESMA je  pojačala svoje zahteve vezane za CFDs. “Zbog specifičnih karakteristika kriptovaluta kao klase imovine, tržište finansijskih instrumenata koji obezbeđuju izloženost kriptovalutama kao što su CFDs biće pod posebnom prismotrom, a ESMA će proceniti da li su potrebne strožije mere”, objašnjava regulator.

U septembru, belgijski think tank Bruegel pozvao je ministre Evropske unije za jedinstvenu legalizaciju kriptovaluta i detaljnije ispitivanje kako se one distribuiraju investitorima. Ovaj potez je, kako se navodi, došao sa ciljem boljeg upravljanja povezanim rizicima dok se istovremeno realizuje potencijal blokčein tehnologije.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline