Facebook ovaj mjesec objavljuje vlastiti kripto projekt

Facebook će ovaj mjesec objaviti svoj kripto projekt i svojim zaposlenicima omogućiti da dio plaće dobiju u njihovoj novoj kriptovaluti, piše CNBC.

Prema izvještaju tehnološkog portala The Information, Facebook kontrolu nad svojom kriptovalutom planira ustupiti vanjskim stranama kako bi se osiguralo da digitalna imovina ne bude u potpunosti centralizirana.

Kompanije za posredovanje navodno će platiti čak 10 milijuna dolara za mogućnost da potvrđuju transakcije na mreži za Facebookov izvorni token.

Prije otprilike godinu dana, tvrtka je imenovala bivšeg izvršnog direktora PayPala Davida Marcusa kako bi počela istraživati ​​mogućnosti s blockchainom, tehnološkom podlogom za kriptovalutu.

Od tada, nekoliko prodajnih mjesta izvijestilo je da tvrtka gradi vlastitu digitalnu valutu, koja će biti integrirana kao sredstvo za plaćanje na Facebookovim aplikacijama – WhatsAppu, Messengeru i Instagramu. U izvješću portala The Information piše da će Facebookova kriptovaluta također biti dostupna i putem fizičkih ATM uređaja.

Izgradnja jednostavnog sustava plaćanja za više od 2 milijarde korisnika Facebooka kompaniji može pomoći da se diversificira izvan oglašavanja, koje danas čini gotovo sav njen prihod. Facebookov model oglasa suočen je s kritikama zagovornika privatnosti, zakonodavaca i medija zbog načina na koji prikuplja i koristi detaljne informacije svojih korisnika.

Facebookova kriptovaluta bila je predmet mnogih špekulacija u zadnjih nekoliko mjeseci jer je kompanija vrlo malo otkrila o samom projektu. Financial Times je nedavno izvijestio da američka Državna komisija za terminsku trgovinu robama (CFTC) pregovara s Facebookom o nadolazećem .

Facebook je navodno za svoj tajni projekt u svibnju ove godine dobio zaštitni znak „Libra“. Izvori bliski ovom projektu tvrdili su da Facebook zapošljava financijske kompanije da razviju Facebookovu kriptovalutu te da je tajni naziv projekta Libra.

Kompanija je također registrirala novu kompaniju za financijske tehnologije pod nazivom Libra Networks LLC, sa registracijom pri Ženevskom trgovačkom registru u Švicarskoj.

Jesu li glasine o novoj Facebook kriptovaluti točni i kako će se ona točno zvati, saznat ćemo do kraja lipnja.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit