Europska središnja banka: Digitalni euro stiže 2026. godine

Fabio Panetta, član izvršnog odbora Europske središnje banke (ECB), rekao je da bi digitalni euro mogao stići u roku od četiri godine.

Tijekom svojeg govora na Irskom nacionalnom sveučilištu (NCI) u Dublinu, Panetta je istaknuo da će digitalni euro omogućiti veću stabilnost i neovisnost monetarnog sustava Europske unije i povećati učinkovitost sustava digitalnih plaćanja.

Digitalni euro donosi mogućnost da svi, na bilo kojem mjestu, na siguran i jednostavan način koriste zajedničku valutu za digitalna plaćanja. Za razliku od kriptovaluta, digitalni euro izravno bi bio vezan za euro kao svojevrsni stablecoin.

Projekt digitalizacije eura potrajat će još neko vrijeme, a u sljedećoj fazi testirat će se tehnološka rješenja i stvarati poslovno okruženje nužno za široko prihvaćanje digitalnog eura. Sve ovo potrajat će barem tri godine pa bi digitalni euro mogao zaživjeti 2026.

Digitalni “dvojnik” eura

Komentirajući nedavnu volatilnost tržišta i pad Bitcoina, Fabio Panetta je također rekao da su stablecoini još uvijek “ranjivi” i lako gube kompas, baš kao što ulaganje u kriptovalute nosi određene rizike.

“Unatoč tvrdnjama da su kriptovalute pouzdan oblik valute bez javne kontrole, previše su rizične da bi djelovale kao pouzdano sredstvo plaćanja. Ponašaju se više kao špekulativna imovina i izazivaju višestruku zabrinutost za javnu politiku i financijsku stabilnost”, izjavio je Panetta.

Da bi se takve situacije spriječile, iza digitalnog eura stajat će Europska središnja banka, što će pridonijeti povjerenju digitalne valute euro, koja će biti u javnom interesu i sigurna. Prema izjavama Panette, digitalni euro trebao bi olakšati digitalna plaćanja i istovremeno svima na tržištu dati priliku da ostanu “u igri”, uključujući i manje posrednike na financijskim tržištima.

Ovakav sustav plaćanja bio bi jednostavan, besplatan i pristupačan svima i na bilo kojem mjestu. Ipak, da bi ostvario uspjeh, korisnici od njega moraju imati određenu korist i mora imati više prednosti od trenutnih načina plaćanja te mora biti prihvaćen na svim mjestima i kod svih online i fizičkih trgocina eurozone.

Prema preliminarnim istraživanjima, ispitanici kažu da bi idealna digitalna valuta omogućavala i P2P plaćanje (izravni prijenos novca) samo jednim klikom, bez obzira na platformu ili banku platitelja i primatelja.

* indicates required

The post Europska središnja banka: Digitalni euro stiže 2026. godine appeared first on Hrvatski Bitcoin Portal.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit