Dr. Doom: Kripto je više centralizovan od Severne Koreje

Američki ekonomista Nurijel Rubini izjavio je da su kriptovalute centralizovanije od Severne Koreje u svom tvitu od 7. oktobra.

Rubini, profesor Univerziteta u Njujorku, pozniatiji kao “Dr. Doom” koji je poznat po svojim predviđanjima finansijske krize iz 2008. godine, ponovio je svoj kritički stav prema tvrdnjama da u kriptu postoji decentralizacija.

U svom objavljenom tvitu, ekonomista koji je diplomirao na Harvardu ponovio je svoj argument, a ovaj put je kripto decentralizaciju nazvao “mitom” i provokativno je uporedio sa Severnom Korejom:

“Kripto decentralizacija je mit. To je sistem koji je centralizovaniji od Severne Koreje: rudari su centralizovani, berze su centralizovane, programeri su centralizovani diktatori (Buterin je “doživotni diktator”)  i neujednačeni Gini koeficijent bitkoina je gori od severnokorejskog”.

Takozvani Gini indeks je mera distribucije koja se često koristi za procenu ekonomske nejednakosti u određenoj zemlji ili regionu. Rubini je nekoliko minuta kasnije nastavio sa upoređivanjem u svom drugom tvitu, tvrdeći ovaj put preciznije da je bitkoinov (BTC) koeficijent nejednakosti bio najgori na svetu:

“Rudari, berze, programeri su centralizovani…koeficijent nejednakosti bitkoina je gori od Severne Koreje koja ima najgoru nejednakost na svetu. Kripto je ispred Kim Džong-una u pogledu centralizacije i nejednakosti”.

Kao što je Cointelegraph izveštavao u maju ove godine, Rubini je nazvao bitkoin “gigantskim špekulativnim balonom koji sam sebe hrani”, nazivajući tvrdnje da bi kripto mogao biti decentralizovan “čistim sr…em”. U novembru prošle godine, predvideo je da će bitkoin “pronaći svoj kraj” kada se više zemalja uključi sa strožijim regulativama koje prate model regulatora Kine o trenutnom pristupu ka kriptu.

U avgustu, kada je govorio kao panelista na BlokShow u Americi, Rubini je napao blokčein tehnologiju, navodeći da je finteh imao “nula” posla sa blokčeinom ili kriptom, dodajući da ljudima ide sasvim dobro sa tradicionalnim, fiat digitalnim platnim sistemima.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit