Decenter: Blokčein igre, ERC-721 i kriptokolekcionarstvo

Decenter predstavlja grupu mladih i talentovanih programera koji su strastveni u vezi decentralizacije svega što je moguće decentralizovati. Trenutno funkcionišu kao samofinansirajući startap sa sedištem u srcu Beograda.

Smatraju da naše digitalno društvo može mnogo bolje da se organizuje. Kao milenijalci, sećaju se kakav je Internet bio pre ere korporativnih centara moći koji kontrolišu sve što vidimo i radimo na mreži. Prepoznali su potencijal novih tehnologija kao što je blokčein kako bi pokušali da povrate deo tog starog Interneta, ali na mnogo sufisticiranijem nivou. Oni zamišljaju svet u kojem ljudi u potpunosti kontrolišu svoj digitalni identitet i podatke. Svet u kojem botovi ne skeniraju elektronsku poštu kako bi služili ciljanom oglašavanju i korporacije ne kontrolišu svaki aspekt našeg društevnog života na mreži. Digitalno društvo zasnovano na pravilima i protokolima (primenjenim pomoću decentralizovanih algoritama) koji stvaraju pošten i održiv sistem koji koristi svima i koji niko ne kontroliše.

Cointelegraph: Otkud vi u svemu ovome i zašto se time bavite?

Decenter: Bavimo se razvojem DApp-ova (decentralizovanih aplikacija) jer smo oduševljeni blokčein tehnologijom i revolucionarnim mogućnostima koje ima. Bez imalo preterivanja, blokčein ima potencijal da utiče i promeni mnogo toga u načinu na koji funkcionišu praktično svi veći segmenti društva, bilo da je to ekonomija, politika ili pravo, između ostalih.

CT: Šta očekujete u ovoj oblasti u narednih par godina i na čemu ste sve radili do sada?

Decenter: Trenutno najveći problem DApp-ova je usvajanje i to pre svega zbog toga koliko je zapravo komplikovano postati korisnik. Neophodno je posedovanje itera (ETH), a za tu kriptovalutu je potrebno uložiti i vreme i novac i krajnjim korisnicima to prosto nije opcija koju će olako uzeti u obzir.

U celoj blokčein zajednici je trenutno korisničko iskustvo (UX) jedna od glavnih tema, a sem toga radi se i na edukaciji korisnika. Očekujemo da sem ubrzane adopcije ovo dovede i do smanjenja špekulacija oko industrije, kao i do razvoja više praktičnijih projekata, a manje besciljnih ICO projekata.

Sa naše strane imamo već nekoliko DApp-ova koji su ili već lansirani na glavnoj Itirijum mreži ili su na putu da na nju uskoro stignu, a među njima su Extend (servis za tipovanje itera korisnicima Reddit-a), Melon Mail (decentralizovani servis za dopisivanje poput elektronske pošte), Etherships (1v1 igra potapanja brodova napravljena kao Proof of Concept upotrebe “state” kanala za brže i bolje korisničko iskustvo), kao i Cryptage Origins (pretraživač igra strategije i sakupljanja karata u kojoj igrači prave i razvijaju svoje blokčein kompanije).

U međuvremenu, učestvovali smo i na brojnim hakatonima, pa je tako naš tim bio među pobedničkim i na ETHBerlin i na Colony hakatonima ove godine.

Naš poslednji i trenutno najaktuelniji projekat se zove Cryptographics i objavljen je pre mesec dana na Ethereum mainnet-u. U pitanju je platforma za kreiranje jedinstvenih digitalnih grafika pomoću potpuno randomiziranog algoritma. U okviru platforme, postoje korisnici koji prenose (upload) grafičke elemente i nude ih za prodaju, tj. upotrebu, a sledeći korisnici biraju i kupuju komplete tih elemenata i koriste ih za pravljenje kriptografika. Jedinstvena karakteristika kriptografika, sem toga što funkcionišu potpuno decentralizovano pomoću Itirijuma i IPFS-a, je u tome što je svaki kriptografik jedinstven zahvaljujući algoritmu i aplikaciji pametnog ugovora koji potpuno onemogućava postojanje duplikata.

CT: Koja je uloga ERC-721 u vašim projektima?

Decenter: ERC-721 je standard za nefungibilne tokene u okviru Itirijum sistema, tj. tokene koji nisu međusobno identični i uzajamno zamenljivi. Kod ovih tokena svaki predstavlja nešto jedinstveno, različito od drugih tokena. Mi smo ovaj standard iskoristili i u Cryptage Origins i u Cryptographics projektima, pa tako u Cryptage-u svaki token predstavlja jednu kartu, dok je u Cryptographics-u svaka nova kriptografika sačuvana u vidu jedinstvenog ERC-721 tokena.

Sem te razlike, moguće je poklanjati ili trgovati sa ovim tokenima, kao i sa fungibilnim ERC-20, samo što kod ERC-721 tokeni mogu biti drastično različite vrednosti, u zavisnosti od ekosistema u kom su upotrebljeni. Na primer, u Cryptage-u postoje kategorije retkosti karata koje diretkno utiču na njihovu vrednost, dok u Cryptographics-u na vrednost utiču objektivno vidljiv rezultat neponovljivog algoritma u odnosu na izabrane pakete elemenata, kao i subjektivno viđenje izgleda kriptografike.

U osnovi, ERC-721 može predstavljati bilo kakvu digitalnu imovinu i to je jedan od razloga zašto očekujemo da baš gejming industrija preuzme inicijativu u implementaciji blokčein tehnologije. To bi bio ogroman korak napred za sve gejmere koji bi u tom slučaju postali pravi i potpuni vlasnici svih skinova ili predmeta iz igrice koje su platili ili dobili na bilo koji drugi način.

CT: Ako kažemo da svaki pokret ili akcija karaktera u igri košta i samo 1 cent i podrazumeva novu transakciju, to zvuči i skupo i sporo. Kako ćete rešiti problem cene i skalabilnosti?

Decenter: Pristup ovome zavisi pre svega od vrste igre. U slučaju igara sa jedim igračem, poput Cryptage-a, moguće je sakupiti više poteza igrača i verifikovati ih i zapisati na blokčein tek u trenutku kada se pritisne dugme “sačuvaj” (Save). Sa druge strane, ukoliko je u pitanju igra sa više igrača, tu je trenutno moguće poslužiti se tehnologijom “state” kanala i pratiti tok igre između dva igrača pomoću direktne peer-to-peer veze, a tek konačni ishod verifikovati i zapisati na blokčein. To smo primenili u slučaju Etherships-a.

Sem ovih rešenja, globalno se radi na ubrzavanju mreže i olakšavanju adopcije, pa su tu tehnologije kao što su meta transakcije, Plazma i sharding koje će ubrzati i olakšati interakcije sa Itirijum mrežom.

CT: Ako su jednom upisani podaci na blokčeinu nepromenljivi, kako će neki igrač da vara (živeo Sid Meier)?

Decenter: Blokčein tehnologija definitivno nastoji da pomogne i u sprečavanju varanja i možemo se opet osvrnuti na Cryptage kao primer. Tu će biti nemoguće za igrača da utiče na bilo koji način na parametre i funkcionisanje igre, jer će se niz njihovih poteza, tj. celokupan progres, ponavljati i proveravati pre nego što bude moguće da ga sačuvaju. Ukoliko dođe do razlike u ishodu tih koraka i onoga što igrač pokušava da sačuva, biće mu prosto onemogućeno i ostaće isključen od daljeg učestvovanja u igri i takmičenju.

Ipak, možemo da predvidimo novi vid varanja, kroz botove koji bi radili akcije u igrama umesto korisnika, ali ovo je nešto što bi moglo da zadesi sve igre, koliko god na softverskom nivou bile zaštićene.

CT: Koje su novine u Decenteru i planovi za narednu 2019.?

Decenter: Ako se osvrnemo na poslednjih mesec dana, možemo da izdvojimo lansiranje Cryptographics-a na Itirijumovoj glavnoj mreži (Ethereum mainnet) nakon više meseci razvoja i testiranja, kao i dobijanje prve IMGA nagrade za najbolju blokčein igru za Cryptage.

Što se tiče planova, za sada nam je primaran rad na Cryptage-u gde trenutno dodajemo nove mehanike i balansiramo sve karte u skladu sa tim promenama. Ova nagrada nam je dala jak vetar u leđa i jedva čekamo da igru lansiramo na glavnoj mreži.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit