Centralna banka Irana zabranjuje bankama poslovanje sa kripto sektorom

Centralna banka Irana je zabranila domaćim bankama i drugim finansijskim institucijama da imaju poslovne odnose sa kriptovalutama, navodeći zabrinutost zbog pranja novca koja je prvi put pokrenuta u cirkularu od decembra 2017. godine, prenosi Rojters u nedelju, 22. aprila.

Rojters prenosi navode iranske državne novinske agencije IRNA:

“Banke, kreditne institucije i menjačnice bi trebalo da izbegavaju bilo kakvu prodaju ili kupovinu ovih valuta ili preduzimaju bilo kakvu aktivnost kako bi ih promovisali.”

Radio Slobodna Evropa navodi dodatne detalje iz decembarskog cirkulara:

“Sve kriptovalute imaju mogućnost da se pretvore u sredstvo za pranje novca i finansiranje terorizma i generalno se mogu pretvoriti u sredstvo za prenos novca kriminalaca.”

Zabrana se pojavljuje nakon straha od mogućeg obnavljanja sankcija Sjedinjenih Država (12. maja), a nacionalna valuta rial je drastično depresirala. Rojters dalje izveštava da je Iran uništio svoje zvanične i otvorene tržišne kurseva i zabranio sve menjačke poslove izvan banaka, jer pokušava da podrži oslabljene finansijske institucije i zaustavi dalje padove valuta.

Iranski stav prema kriptovalutama je pooštren, naročito od februara, kada su lokalni mediji citirali nameru centralne banke da “kontroliše i spreči” ono što smatra “vrlo nepouzdanim i rizičnim” digitalnim valutama.

U isto vreme, mnogi su povezivali želju Irana za stvaranjem državne digitalne valute sa venecuelanskim Petro-om, kojeg mnogi vide kao odgovor na štetne međunarodne sankcije koje su nametnute Venecueli.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit