Bjelorusija legalizirala kripto valute i ICO, bez oporezivanja idućih 5 godina

Predsjednik Bjelorusije, Alexander Lukashenko, potpisao je dokument s kojim je unutar države legalizirao kripto valute, ICO-e i pametne ugovore.

Od potpisivanja ovoga dokumenta, sve transakcije i prihod od kripto valuta (uključujući i rudarenje) je oslobođeno plaćanja poreza na idućih 5 godina.

Predsjednik Alexander Lukashenko je u petak izjavio da je potpisao odredbu o razvoju digitalne ekonomije. Objasnio je da je glavni cilj za ovu odredbu kreiranje uvjeta da globalne IT kompanije dođu u Bjelorusiju te tamo otvore svoje urede, razvojne centre i kreiraju popularne svjetske digitalne proizvode.

Ovom odredbom su legalizirane kripto valute, javna ponuda tokena (ICO) i pametni ugovori. A najbitnija je stavka da je ovime Bjelorusija legalizirala transakcije u kripto valutama. Ovo bi moglo poboljšati ekonomiju ove države jer će privatni sektor privući strane investitore i kompanije u ovu bivšu sovjetsku ekonomiju.

Odredbom su legalizirani ICO ali i sve transakcije u kripto valutama, uključujući razmjenu kripto valuta u tradicionalne valute, dok će sva trgovina s njima biti oslobođena plaćanja poreza narednih 5 godina.

Individualci će moći kupovati, pohranjivati, donirati, rudariti i prodavati kripto valute bez opterećenja sa zakonodavnim i poreznim okvirima države.

Bjelorusija je kreirala jedinstvene uvjete za reguliranje kripto valuta, za svoje građane ali i za kompanije i investitore iz ove industrije.

Ovo je super vijest za Bjelorusiju i sigurno će neke kompanije koje operiraju na prostorima Europe početi gledati mogućnosti prebacivanja svoga poslovanja u tu državu. Ovdje se postavlja pitanje kada će Hrvatske kompanije koje posluju u ovome sektoru krenuti prebacivati svoje poslovanje u ovu bivšu sovjetsku državu. Sigurno je jedino da nitko neće čekati našu vladu da donese sličnu odluku, a vrlo vjerojatno će neka slična regulativa biti donesena kada već bude kasno.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.