Azerbejdžanska poreska uprava tvrdi da su prihodi od kriptovaluta podložni oporezivanju

Prihodi od transakcija iz kriptovaluta u fiat biće podložni oporezivanju u Azerbejdžanu, izveštava lokalni izvor Trend u subotu, 5. maja. Nijat Imanov iz poreske uprave predstavio je nove mere tokom drugog Finansijskog i investicijonog foruma (FIF 2018) u Bakuu u subotu.

Tokom Foruma, Imanov je izjavio:

“Ovo je formalizovano kao porez na dobit za pravna lica i porez na dohodak fizičkih lica. Ako je neko kupio kriptovalutu, a zatim je proda nakon što je njena cena porasla, ovaj iznos se evidentira kao prihod i zato bi trebao da bude oporezovan.”

Trend dalje izveštava da je azerbejdžansko tržište kriptovaluta zabeležilo značajan rast u periodu od maja do decembra 2017. godine, a trgovanje kriptovalutama postaje sve popularnije sredstvo za obezbeđivanje prihoda.

Trgovanje kriptovalute-kriptovalute i kriptotovalute-fiat, kao i rudarenje, priznaju se kao oporezivi događaji u većini zemalja, koji se nalaze u okviru prihoda ili profita (poznat kao kapitalna dobit) poreskim zakonima. Francuska, na primer, nedavno je sprovela za većinu slučajeva trgovanja kriptovalutama isključujući rudarenje i trgovinu na “industrijskom nivou” – u skladu sa zakonom o kapitalnoj dobiti, oporezivanje od 19% fiksne stope, nasuprot procenama poreza na dohodak koji može biti čak 45 posto.

Američka poreska uprava, IRS – koja tretira kriptovalute kao imovinsku vrednost, prodaju, trgivanje i rudarenje kriptovaluta kao oporezive događaje – nedavno je zatražila od berze Coinbase da preda podatke o korisnicima, nakon zabrinutosti da mnogi trgovci nisu uspeli da podnesu poreske prijave na svoju dobit.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline