Australija najavila porez na kriptovalute

Australska vlada najavila je porez o kriptovalutama. Odluka je uslijedila nakon poteza El Salvadora da uvede Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Australski porezni ured (ATO) istaknuo je da kriptovalute treba tretirati isto kao i digitalna svojstva. Australci koji prodaju kripto imovinu, uključujući nezamjenjive tokene (NFT), morat će izračunati i prijaviti kapitalne dobitke ili gubitke u dokumentima porezne prijave.

Blagajnik Australije Jim Chalmers i pomoćnik rizničara Stephen Jones rekli su da bi odluka mogla stvoriti nesigurnost u pogledu statusa Bitcoina i druge kripto imovine za porezne svrhe u Australiji.

Vlada će prijeći na zakonsko donošenje postojećih poreznih aranžmana, što znači da se kripto imovina neće smatrati stranom valutom za porezne svrhe u Australiji.

Sigurnost u vrijeme volatilnosti

Porez na kapitalnu dobit nastavit će se primjenjivati ​​na kripto imovinu koja se drži kao ulaganje.

“Ovo daje sigurnost i jasnoću u vrijeme volatilnosti kriptovalute, a vlada će nastaviti s pragmatičnim i pravovremenim pristupom svojoj ulozi u brzom razvoju digitalne valute”, istaknuli su Chalmers i Jones.

Prošli vikend stvari su krenule nizbrdo jer su se ulagači uspaničarili nakon što je američka središnja banka podigla kamatnu stopu za 75 baznih bodova.

To je izazvalo strah od globalne recesije i kripto investitori su se brzo povukli, što je dovelo do velike rasprodaje i drastičnog pada cijena za neke od najbolje rangiranih kriptovaluta na svijetu.

Bitcoin je tako opet pao ispod 20.000 dolara, što je najniža razina od 13. prosinca 2020.

“Čini se da ulazimo u recesiju nakon 10+ godina gospodarskog procvata”, rekao je osnivač i izvršni direktor Coinbasea, Brian Armstrong.

Posljednjih godina, kripto sektor imao je koristi od ogromne infuzije gotovine zbog politike lakog novca najvećih svjetskih centralnih banaka. Međutim, bujna inflacija izazvala je strožu monetarnu politiku širom svijeta, što je dovelo do kraha industrije.

Osim oporezivanja kriptovaluta, plaćanje kripto poreza također je postao trend među pro-kripto političarima u različitim zemljama.

Gradonačelnik Buenos Airesa, Horacio Rodríguez Larreta, predložio je isti pristup krajem travnja ove godine, a sličan plan najavio je i Rio de Janeiro, s ciljem da postane prvi brazilski grad koji će prihvatiti plaćanje poreza u Bitcoinu.

U SAD-u, država Colorado planira uvesti plaćanje poreza u kriptu tijekom ljeta ove godine. Florida razmatra sličan plan, dok ga je transkontinentalna država Panama već odobrila u travnju.

Međutim, u svjetlu nedavnog kraha kriptovaluta, volatilnosti i raširenih prijevara u industriji, financijski stručnjaci savjetuju da se takvom pitanju pristupi s oprezom.

* indicates required

The post Australija najavila porez na kriptovalute appeared first on Hrvatski Bitcoin Portal.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit