Argentinska banka koristi bitkoin za prekogranične poslove

Argentinska banka Masventas (BVM) je najavila saradnju sa Bitex-om kako bi omogućila klijentima da koriste bitkoin za međunarodna plaćanja kao alternativa SVIFT-u, navodi se u objavi Bitex-a (latinoamerički provajder finansijskih usluga zasnovan na blokčeinu) na Fejsbuku od 21. maja.

Prema navodima iz BVM-a, nova usluga omogućava korisnicima da prenose novac sa računa na račun za manje vremena u poređenju sa tradicionalnim bankarskim transferima. BMV navodi da će nova usluga smanjiti vreme prenosa čak do 24 sata.

Hoze Umberto Dakak, najveći akcionar Masventas-a, je rekao da će ovaj korak usmeriti na jačanje digitalnih usluga banaka i usluga putem pametnih telefona i smanjiti troškove bankarskih usluga. Rekao je:

“Jedna od inicijativa je da Bitex bude strateški partner koji će našim kupcima u inostranstvu pružiti usluge plaćanja i naplate putem Bitex menjačnice.”

Osim brzih transfera, Bitex tvrdi da može da pruži sigurnije transakcije. Na osnovu sadržaja na veb stranici, Bitex se pridržava “najstrožih pravila usaglašavanja” i KYC mera. Bitex je angažovao jednu od četiri najveće revizorske kuće na svetu, Dilojt, kao nepristrasnu treću stranu koja će vršiti pregled izveštaja o poslovanju, procedurama, kao i o bilansima i sredstvima korisnika i kompanija.

Početkom meseca pokrenut je pilot projekat riplove (XRP) xRapid platforme, koja je osmišljena da olakša prekogranične prenose podataka između finansijskih institucija. Organizacije koje su učestvovale u projektu prijavile su 40-70% ušteda prilikom transfera. Vreme koje je potrebno da se izvrši prenos traje oko 2-3 minuta, za razliku od prosečnih 2-3 dana koje zahtevaju brojna konvencionalna prekogranična plaćanja.

U martu je SWIFT, udruženje za međunarodne, međubankarske finansijske telekomunikacije, objavio izveštaj o tome kako bi tehnologija distribuiranog registra (DLT) sa PoC konsenzus mehanizmom mogla da pomogne harmonizaciju nestro računa (bankovni račun koji je uglavnom u vlasništvu britanske banke, a nalazi se u stranoj banci i obično je u valuti te zemlje). Prema navodima iz SWIFT-a, PoC konsenzus mehanizam je “izuzetno dobro prošao, dokazujući fantastičan napredak koji je napravljen sa DLT i posebno sa Hajperledžerovim Fabric-om”.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit