Analiza IOTA/USD na dan 7.4.2018

Iota je samoprozvana kralježnica “interneta stvari” (Internet of things). Mnogi ju smatraju kriptovalutom treće generacije. Razlog tomu je Tangle tehnologija, glavna inačica koja IOTU razlikuje od ostalih valuta koje se velikom većinom baziraju na blockchain tehnologiji. Tangle je svojevrsna evolucija blockchaina koja omogućava „instant“ transakcije koje su ujedno i besplatne, uz nepostojeće troškove rudarenja, jer ste koristeći IOTA-u ujedno i korisnik i rudar.

Upravo besplatne transakcije daju prednost IOTA-i u IoT branši gdje strojevi međusobno komuniciraju, te bi stalno izvođenje mikrotransakcija preko blockchaina bilo neisplativo zbog troškova rudarenja.  IOTA u teoriji ima neograničenu skalabilnost, što znači da se povećavanjem broja korisnika automatski ubrzava rad mreže, uz eliminaciju faza “zagušenosti” sustava kao što smo vidjeli kod Bitcoina tijekom posljednje bull faze gdje smo imali 250 000 nepotvrđenih transakcija, a troškovi rudara su skočili u nebesa (i najmanju moguću transakciju platili biste oko 20 dolara).

IOTA je doživjela hiperboličan rast koji je počeo krajem studenoga te ju je doveo do skoro 12 milijardi dolara tržišne kapitalizacije. Poslovica “tko visoko leti, nisko pada” mogla bi se primjeniti na IOTU uzeći u obzir da je  trenutan odmak IOTA-e od ATH (najviše cijene, 5.69$) čak 83,5%.

Iako su sve cijene pale tijekom aktualne korekcije, ovakav gubitak vrijednosti vidimo kod coin-a u koje ljudi nemaju povjerenje, odnosno nemogućnosti oslanjanja na projekt sa nepostojećim proizvodom, slična situacija može se uočiti kod Cardano-a koji je izgubio oko 90% kapitalizacije od all-time-high vrijednosti. Svijetlu budućnost ove kriptovalute možemo vidjeti kroz razna partnerstva s globalno poznatim korporacijama ( BOSCH, Volkswagen, Microsoft…) i vrlo veliku zainteresiranost azijskih tehnoloških divova za projekt u slučaju da je isti moguće izvršiti.

Navedena analiza prikazana je na grafu, a daljni razvoj analize Litecoina te rasplet trenutne  bulls/bears borbe možete pratiti na dolje navedenim linkovima. Sva pitanja putem tradingviewa su dobrodošla!

Grafička analiza: https://www.tradingview.com/chart/IOTUSD/MpJavoGu-IOTA-analysis/


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.