Američki Stejt department i Koka-Kola koriste blokčein tehnologiju za borbu protiv prisilnog rada

Koka-Kola se udružuje sa američkim Stejt departmentom i još tri kompanije u akciju pokretanja projekta koji koristi blokčein tehnologiju za stvaranje zaštićenog registra radnika širom sveta, izveštava Rojters 16. marta.

Prema Međunarodnoj organizaciji rada, skoro 25 miliona ljudi na svetu radi u uslovima prisilnog rada, od kojih 47% živi u azijsko-pacifičkom regionu.

Kompanije za pića su se suočile sa pritiskom regulatora koji se bavi pitanjem prinudnog rada u zemljama iz kojih dobijaju šećernu trsku. Prošle godine globalna organizacija za transparentnost KnowTheChain objavila je studiju koja pokazuje da većina kompanija za proizvodnju hrane i pića ne uspeva adekvatno da reši problem prisilnog rada.

Novi projekat će koristiti blokčeinovu validaciju i digitalne notarske mogućnosti za stvaranje sigurnog registra za radnike i njihove ugovore.

Brent Vilton iz Koka-Kole, je rekao: “Mi smo partneri sa pilot projektom kako bismo dodatno povećali transparentnost i efikasnost procesa verifikacije vezanih za politiku rada u okviru našeg lanca snabdevanja.”

Zamenik pomoćnika sekretara Državnog odseka izrazio je optimizam u vezi sa projektom, navodeći da, iako blokčein ne može prisiliti kompanije da poštuju ugovore i sprovode etičke radne prakse, može stvoriti lanac dokaza koji će moći da podstakne usaglašenost.

Stejt department je rekao da je ovo prvi veliki projekat u vezi sa radnim pravima koja koriste blokčein. Vladina agencija vidi blokčein kao korisno sredstvo u društvenom razvoju.

Američka tehnološka kompanija Bitfury Group će  izgraditi blokčein platformu za projekat, a Emercoin WLL će pružati usluge blokčeina.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline