Američka Federalna trgovinska komisija oformila blokčein radnu grupu

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) oformila je blokčein radnu grupu za identifikaciju i pronalaženje prevarantskih šema koje utiču na FTC-ove misije za zaštitu potrošača i konkurencije, piše u blog postu objavljenom na sajtu agencije 16. marta.

Prema izvršnom načelniku FTC-a Nilu Čilsonu, interna blokčein radna grupa namerava da kombinuje stručnost i praksu na jednoj platformi koja će upravljati naporima u cilju suzbijanja prevara u oblastima blokčeina i kriptovaluta.

Grupa ima “najmanje” tri cilja: unapređenje “ekspertize osoblja FTC-a u oblasti kriptovaluta i blokčein tehnologije kroz deljenje informacija i ugošćavanje stručnjaka”, pomoć u “internoj komunikaciji i eksternoj koordinaciji u izvršnim akcijama”, i pružanje foruma za diskusiju o potencijalnim uticajima na ciljeve FTC-a i kako im odgovoriti.

“Verujemo da je ova radna grupa važan korak da se osigura da FTC može da nastavi svoje misije kako bi zaštitio potrošače i promovisao konkurenciju u svetlu razvoja blokčeina i kriptovaluta”, napisao je Nil Čilson.

Taj potez je usledio nakon tužbe koju je FTC pokrenuo protiv četiri osobe koje su koristile bitkoinu jednoj ili više prevarantskih šema. “Očekujem da će prevaranti adaptirati stare šeme kako bi iskoristili trenutni glamur i misteriju kriptovaluta”, napisao je Čilson.

FTC nije nov u blokčein i kripto poslovima. Agencija je u junu 2015. godine podnela tužbu vezanu za kriptovalute protiv programera koji je iskoristio telefone potrošača za rudarenje kriptovaluta.

U 2016. godini pokrenuo je slučaj protiv Butterfly Labs-a, rukovodioca rudarskih bitkoin operacija, zbog prevare svojih potrošača o raspoloživosti, profitabilnosti i novini rudarskih mašina. U martu 2017. godine, FTC je održao i javni forum o blokčein tehnologiji.

Blokčein se uspostavio kao jedno od najvažnijih savremenih tehnoloških dostignuća i postao je prepoznatljiv po značaju i potencijalima, kako od strane preduzetničkih, tako i od strane vladinih entiteta.

Ranije ovog meseca, američki Stejt department i Koka-Kola, u saradnji sa još tri kompanije, najavili su pokretanje projekta zasnovanog na blokčeinu za borbu protiv prinudnog rada. U Portoriku, Odeljenje za ekonomski razvoj i trgovinu (DDEC) planira da formira savetodavno veće za promociju korišćenja blokčeina u preduzećima.


Ovaj post je originalno objavljen na ovom sajtu.
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Share On Reddit
Inline
Inline