Top 10 Altcoins: All You Wanted to Know About Bitcoin’s Contenders

Blokčejn valute su izazvale revoluciju u oblasti novca. Od kada je Satoši Nakamoto objavio svoju kriptovalutu 2008. godine, svjedoci smo napretku digitalnog novca, kompanija koje se njime bave i izvornog koda. Koristeći ovaj javni, distribuirani kod, pojavile su se desetine perspektivnih valuta. Međutim, samo nekoliko njih se izdvojilo kao istinska konkurencija Bitcoinu.

Predstavićemo vam 10 najboljih po kapitalizaciji na CoinMarketCap (treba znati da se lista stalno mijenja, posebno na nižim dijelovima tabele, sa valutama poput MaidSafeCoin, Golema i Augura):

Ethereum

J.P Morgan Chase, Microsoft i Intel su se udružili sa ciljem da stvore danas najžešćeg rivala Bitcoinu – Ethereum. Glavna svrha ovog poduhvata je bila da se isprogramiraju obavezujući ugovori u sam Blokčejn. Njihova inkarnacija su danas popularni pametni ugovori.

Zanimljivo je da Ethereum nije samo valuta. To je Blokčejn platforma na bazi Ether kriptovalute. New York Time opisuje ovu tehnologiju kao “jedan dijeljeni računar kojim upravlja mreža korisnika i na kojoj su resursi parcelisani i plaćeni Etherom.”

Ripple

Ripple je na svom početku privukao veliku količinu preduzetničkog kapitala. Podržan od strane Googla, uspio je da privuče 50 miliona dolara kapitala od bankarskih institucija, ukupno skupljajući impresivnih 90 miliona ukupnog finansiranja. Ripple je jedinstven po tome što omogućava transakcije bilo koje jedinice vrijednosti, od fiat valuta do avio milja.

“Ripple omogućava globalne finasijske transakcije, kojima se može razmjenjivati vrijednost, na način na koji se trenutno razmjenjuju informacije, omogućavajući popularizaciju Interneta Vrijednosti (Internet of Value – IoV). Ripple smanjuje ukupni trošak transakcija omogućavajući bankama da rade transakcije direktno, brzo i pouzdano.” kako kaže tekst na njihovom zvaničnom sajtu.

Na početku je po kapitalizaciji bio na sredini skale, ali je ubrzo dobio zamah na tržištu sa ukupnim rastom od oko 39000% u 2017. godini.

Litecoin

Bivši Googlov inženjer Čarls Li je kreirao ovaj altkoin pokušavajući da unaprijedi mogučnosti Bitcoina. Kako mu ime kaže, brzina generisanja novih blokova se drastično unaprijedila, i transakcije su postale mnogo brže. Ali kao posljedica, ova brzina je dovela do toga da je njegov Blokčejn mnogo veći i skloniji proizvodnji zalutalih blokova.

Dash

Dash, kombinacija riječi “digital” i “cash,” je gotovinski novac na Internetu. Dash je brz, i njegove transakcije su trenutne. “Vaše vrijeme je vrijedno. InstantSend uplata se potvrđuje za manje od sekunde,” tvrde iz Dasha. Ako uporedimo, Bitcoin transakcije mogu potrajati satima dok se izvrše.

GPU/CPU rudarenje više nije isplativo. Da bi mogli rudariti, potreban vam je poseban hardver, poznatiji kao ASIC, za rješavanje Dashovih proof-of-work kombinacija.

NEM

NEM je napisan u Javi, izgrađen na potpuno novom kodu odvojenom i različitom od Bitcoinovog otvorenog koda. Takođe, postoji još nekoliko intrigantnih razlika u odnosu na Bitcoin. NEM se skuplja umjesto da se rudari. U biti je to potpuno isto kao rudarenje Bitcoina, samo što od skupljanja ima korist više ljudi, mada u manjim iznosima, iz generisanog bloka.

NEM je predstavio proof-of-importance algoritam na digitalnom ledgeru. Imovina korisnika i broj transakcija se koriste kao timestamp transakcije.

NEM je u 2017 godini imao brz rast u valuaciji dok je altkoin najviše prihvaćen u Japanu.

Ethereum Classic

Paralelna Ethereum platforma postoji i ima pristojnu korisničku bazu sa kapitalizacijom od preko 4 milijarde dolara.

Zašto postoje dvije verzije iste platforme?

Ethereum  zajednica se podijelila zbog nesaglasnosti oko tehenički legalnih krađa koje su se događale i njihovog rješavanja. Većina korisnika je htjela izmjenu koda da bi se povratila izgubljena sredstva. Manjina je smatrala da Ethereum ne treba biti mijenjan od strane trećih lica. Čak i u slučajevima kada korisnici zloupotrebom pametnih ugovora prevare druge korisnike, Blokčejn mora ostati nepromjenjljiv. Tada je navedena manjina korisnika stvorila Ethereum Classic, koji još uvijek uspijeva da opstane.

Monero

Monero je namijenjen onima koji žele veću anonimnost. Ova kriptovaluta vam omogućava da “primate i šaljete sredstva bez mogućnosti da se vaša transakcija javno vidi na Blokčejnu”. Transakcije su potpuno anonimne i ne mogu se pratiti zahvaljujući Monerovoj upotrebi kružnih potpisa. Na žalost, upravo zbog Monerovog isticanja privatnosti, najviše se primjenjuje na darknetu i kod ostalih kriminalnih organizacija.

Zcash

Zcash, poput Monera, omogućava povećanu privatnost korisnicima. Za razliku od Monera, transakcije su zaštićene umjesto potpuno privatne. Ovo znači da su detalji transakcije, poput korisnika i iznosa potpuno skriveni. Zcash ovo radi pomoću “zero-knowledge” sistema koji dozvoljava učesnicima transakcije da razmijene sredstva bez međusobnog otkrivanja identiteta.

Decred

Decredov glavni cilj je fokus na “učešće zajednice, otvoreno upravljanje i održivo finansiranje i razvoj”. Valuta spaja proof-of-work i proof-mining algoritam za rudarenje obezbjeđujući da manjima korisnika ne posjeduje većinu sredstava, i da odluke donosi zajednica umjesto nekolicine developera i početnih investitora.

PIVX

PIVX predstavlja Private Instant Verified Transactions. Još jedna open-source decentralizovana Blokčejn valuta, izgrađena na Bitcoin Coru. Poput Zcasha i Monera, PIVX se može pohvaliti povećanom anonimnošću i bezbjednošću.

“Vjerujemo da imate pravo da razmjenjujete sredstva privatno i bezbjedno, bez uticaja korporacija, vlade, znatiželjnih i zlonamjernih osoba i organizacija,” tvrdi PIVX.

PIVX je veoma volatilan, sa velikim oscilacijama u obimu trgovanja i valuaciji. Zbog naglašene privatnosti, PIVX je podložan kriminalnim aktivnostima.

Kriptovalute, Bitcoin i altcoini koje je pokrenuo, mogu dovesti do nove globalne ekonomije. Omogućavaju nam da vršimo peer-to-peer transakcije, bez uticaja posrednika. Bitcoin je nastao na Blokčejnu, i developeri brzo unapređuju Nakamotovu ideju. Neke valute se fokusiraju na brzinu, poput Rippla i Litecoina. Druge se usavršavaju u oblasti privatnosti, poput Zcasha čije su transakcije anonimne i ne može im se ući u trag. Svaki od altcoina ima svoje prednosti i mane. Kako vrijeme prolazi, otkrićemo ih više. Ovo je 10 ponajboljih kriptovaluta, ali se njihova sudbina može promijeniti preko noći.